A Szputnyik V forgalmazójának táblázatát másolhatta a magyar kormány

  • narancs.hu
  • 2021. április 27.

Belpol

A Magyar Orvosi Kamara is kritizálta a kormány vakcinahatékonysági táblázatát. 

Napok óta borzolja a kedélyeket a kormány által közzétett táblázat az itthon használt vakcinák hatékonyságáról, amelyből azt hozták ki, hogy tulajdonképpen az orosz vakcina a legjobb, mert a százezer oltottra vetített halálozások száma az oltás után ennél a legkevesebb.

A táblázatról először Karikó Katalin kutató, a szintetikus mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója mutatta be egy posztban, hogy nem pontos, információk hiányoznak belőle, és valójában összehasonlíthatatlan adatokat mutat összehasonlíthatóként. Szél Bernadett parlamenti képviselő jelezte, hogy feljelentést tesz a táblázat miatt rémhírterjesztésért. 

A táblázat ügyében a legfrisseb fejlemény, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége nyílt levelet intézett az ügyében az operatív törzshöz, amelyben jelezték, hogy "ezek az adatok a jelenleg közölt formájukban nem alkalmasak az egyes vakcinák hatásosság-különbségeinek megállapítására", mert ismeretlen a feldolgozási metodika, hiba, hogy egyben kezelik az első és a második oltás adatait, nem foglalkoznak azzal, hogy az egyes vakcinákkal oltottak egészségi állapota különböző, más az oltások időbeli eloszlása, és nem számolnak az egyes vakcinákkal oltottak eltérő korátlagával sem. Mint írják, az adatok „összehasonlításra, mélyebb következtetések levonására nem alkalmasak”.

Rácz András Oroszország-szakértő pedig a Facebookon írt arról, hogy kísértetiesen hasonlít a magyar kormány táblázata egy múlt heti orosz táblázatra, amelyet történetesen az orosz Szputnyik V-t forgalmazó Russian Direct Investment Fund posztolt a magyar kormány előtt pár nappal, április 23-án: 

Az orosz táblázat a magyar kormányéhoz hasonló logika szerint "bizonyítja be", hogy a Szputnyik jobb oltás a többinél. 

Rácz András hozzáteszi, az orosz adatsor mellett ugyanakkor van néhány módszertani megjegyzés is, amelyek a magyar kormány táblázatából kimaradtak. Az így nézett ki: 

 
 

 

Figyelmébe ajánljuk