Törvényben vennék rá az I. kerületet, hogy adja el a lakásait

  • narancs.hu
  • 2021. április 27.

Belpol

A bérlők nyomott áron vehetnék meg a budavári önkormányzati lakásokat. 

Két héten belül az Országgyűlés elé kerülhet az a törvényjavaslat, amely lehetővé teszi majd a budai Vár önkormányzati lakásainak megvásárlását a bérlők nagy részének – mondta a 24.hu-nak az előterjesztésen dolgozó Böröcz László fideszes parlamenti képviselő.

A javaslat apropóját az adja, hogy a 2019 óta a párbeszédes V. Naszályi Márta vezette I. kerületi önkormányzat egy új lakásrendelet megalkotásán kezdett dolgozni, miután több kormányközeli személyről is kiderült, hogy jóval a piaci ár alatt bérel lakást a Várban és környékén. Az új rendelet lényege az lenne, hogy rendszeresen felülvizsgálnák a bérleti szerződéseket, és ígérik, csak az fizethet a jövőben szociális lakbért, akinek ezt az anyagi helyzete indokolja.

Ezzel azonban a kerületi lakosok egy része nem ért egyet, a bérlők aláírásgyűjtéssel is tiltakoztak a terv ellen. A rendelet körüli vitákról itt írtunk korábban részletesen: 

 

Böröcz László most azt mondta, sok elégedetlen megkeresést kapott az I. kerületi lakóktól, és március közepén konzultációt indított a budavári önkormányzati lakások ügyében. Ezen a képviselő közlése szerint körülbelül 500 család vett részt, így az ő igényeik alapján kezdeményezik majd a módosításokat.

A tervekről szólva Böröcz László elmondta, azoknak a lakóknak, akik a rendszerváltás után nem vehették meg vári lakásukat, hasonló feltételekkel, hasonló kedvezményű vételi jogot kívánnak biztosítani, mint azoknak, akik megvásárolhatták bérleményüket.

Vagyis várhatóan a becsült piaci ár 15-20 százalékáért vehetik majd meg lakásukat. 

A kormánypárti politikus elmondta, nem kizárólag az I. kerületi önkormányzati lakások megvásárlásának lehetőségét célozza majd a javaslat, hanem minden olyan műemléki védettség alatt álló ingatlant, amit bérlőik nem vehettek meg az 1990-es években, és ezért hátrány érte őket, igaz, ilyen bonyolult helyzetű ingatlanok elsősorban a budai Várban vannak.

A rendszerváltás után ugyanis a tanácsi lakások nagy többségét nyomott áron megvásárolhatták a bérlők, de kivételt képeztek ez alól az I. kerületi műemléképületek lakásai. Az akkori döntés értelmében ezeket nem alakíthatták társasházzá, a lakásokat nem albetétesítették. Mivel nem lehetett privatizálni az ingatlanokat, önkormányzati tulajdonba kerültek.

Böröcz tervei szerint a lakások értékbecslését, valamint az adásvételek lebonyolítását a tulajdonosnak, vagyis a Budavári Önkormányzatnak kell majd elvégeznie, elképzelései szerint pedig a kedvezmény azokra is vonatkozik majd, akik örökölték a bérleti jogot.

A 24.hu hozzáteszi, azt egyelőre nem tudni, hogy a lakásvásárlási lehetőség azokra is vonatkozik-e majd, akik cserével, vagy pályázat útján jutottak hozzá vári ingatlanjukhoz, egyelőre tehát nem dőlt el, hogy például Bayer Zsolt, illetve családja megveheti-e majd a különös körülmények közt megszerzett vári önkormányzati lakását.

Neked ajánljuk