A tanárhiány miatt kénytelenek hamisítani a naplót egy szigetszentmiklósi iskolában

  • narancs.hu
  • 2023. november 6.

Belpol

A testnevelő tanár tartja a fizikát, az énektanár a magyart. 

Egy szülő szerint hiába kezdődött el több mint 2 hónapja a tanév a szigetszentmiklósi Kardos István Általános Iskola és Gimnáziumban is, vannak diákok, akiknek alig van jegyük. Az apuka szerint ennek az az oka, hogy komoly pedagógushiány van az iskolában – számolt be az RTL Híradó

„Testnevelő tanár tartott például fizika órát, vagy éppen énektanár magyart. Mással foglalkoznak, előveszik a tankönyvet és azt mondják, hogy olvassatok ebből”

– panaszolta a szülő.

Már az előző tanév végén is sokan hiányoztak az iskolából: fizika, matematika, angol, kémia és biológia szakos pedagógust is kerestek. A helyzet azóta tovább romlott. Az iskola egyik tanára szerint a felmondási hullám a pedagógusok új jogállásáról szóló törvény, az úgynevezett státusztörvény megszavazása után gyorsult fel. A legtöbb üres álláshelyre nyugdíjas vagy részmunkaidőben dolgozó tanárok jöttek. De így is vannak betöltetlen helyek. Ezt a dolgozók egymás között osztották el, emiatt sokan túlóráznak, számol be a televízió. 

„Durván nagy mértékű az áttanítás. Alsó tagozatos kollégák tanítanak felső tagozaton, felső tagozatos kolléga gimnáziumban, gimnáziumi tanárok pedig letanítanak felső tagozatra. Keresztül-kasul próbáljuk elfedni a hiányzó kollégákat. Ez azt jelenti, hogy kémiát nem kémia szakosok tanítanak, informatikát nem a megfelelő emberek tanítják” – sorolta egy névtelenséget kérő tanár.

Hangsúlyozta, a probléma óriási. A KRÉTA rendszerben azonban ebből alig látszik valami.

„Az adatok hamisak. Minden úgy van elkönyvelve a KRÉTA rendszerben, mintha ez teljesen rendben volna és minden szakszerűen lenne megtartva. Ennek ellenére nagyon sok óra elmarad, vagy csak felügyelet van az órán”

– mondta a pedagógus. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk