A tanári kar 40 százaléka csatlakozott a Radnótiban az érettségi bojkotthoz

  • narancs.hu
  • 2023. február 27.

Belpol

Érdemi tárgyalásokat várnak a kormány részéről a követeléseikről.

Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium pedagógusainak 40 százaléka is csatlakozik az érettségi önkéntes feladatainak bojkottjához . Ez azt jelenti, hogy mindenki beleállt, aki emelt szinten érettségiztet, és aki középszintű vizsgán elnök lehet – közölték az ATV Híradójában.

Az iskola vezető magyar tanára, Schiller Mariann azt mondta: "Arra számítunk némi naivitással, hogy kénytelenek lesznek mégis csak elgondolkodni azon a kilenc ponton, amit egy éve próbálunk az oktatás irányításon valahogy keresztül verni, hogy legalább észre vegyék, hogy mik a gondok."

A bojkottot a tatai Eötvös József Gimnázium 32 pedagógusa indította el, tiltakozásukhoz azóta már csaknem 200 tanár csatlakozott.

Amikor a Népszava megkérdezte a Belügyminisztériumot az ügyről, azt a választ kapta: "Sajnálatos, hogy egyet nem értésének kifejezési módját bárki, gyermekeink érettségi vizsgájának és továbbtanulásának veszélyeztetésében látja. Különösen elgondolkodtató, ha mindezt a pedagógus teszi."

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője ugyanakkor úgy fogalmazott:

Senkinek sem az a célja, hogy a diákokon álljon bosszút vagy a diákoknak ebből bármi kára származzon. Itt egyszerűen egy olyan cselekedetről van szó, egy olyan utolsó tiltakozási eszközről, ami egyszerűen azt mutatja, hogy a kormány nem hajlandó lépni semmit."

Az érdekképviselet azt ígérte, ha markáns támogatottsága lesz a bojkottnak, akkor az érettségi meghatározott napjaira egységes országos sztrájknapokat hirdetnek.

A pedagógusok 9 pontban határozták meg követeléseiket. Többek közt azt kérik a kormánytól, hogy

  • szüntessék meg a pedagógusok megfélemlítését,
  • kezdjenek velük érdemi párbeszédbe,
  • legyen kisebb a terhelés a diákokon és tanárokon,
  • és legyen érdekérvényesítésre alkalmas a pedagógusok sztrájkjoga.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk