A Tanítanék Mozgalom: „A 32%-os béremelés továbbá csak az inflációt fedezi”

  • narancs.hu
  • 2024. január 6.

Belpol

A pedagógusok egy része szerint arra is érdemes figyelni, hogy a rendszer büntetni tudja a tanárokat.

Arra figyelmeztet a Tanítanék Mozgalom, hogy a béremeléssel együtt mégis csökkenthetik a pedagógusok bérét az új teljesítményértékelési rendszerben. „Az új értékelés bemutatásakor az oktatási szervezetek tiltakozását figyelembe véve a Belügyminisztérium végül ígéretet tett annak a pontnak a visszavonására, ami lehetővé tette volna, hogy az értékelés során kevés pontot elért pedagógusok fizetését csökkentsék. Ma azonban kiderült, hogy végig hazudtak!” – írják, hozzátéve: mégis sor kerülhet erre 2025 januárjától, ezzel kapcsolatban pedig a társadalmi egyeztetésre bocsátott tervekben is homályosan fogalmaznak. „Ez azt jelenti, hogy a 32%-os béremelés, a teljesen szakmaiatlan pontrendszer alapján, több pedagógusnak válna semmissé.”

A Tanítanék a közleményében emlékeztet arra is, milyen áldozatok állnak az oktatási mozgalom mögött. „Több ezer pedagógus a saját megélhetését, biztonságát kockáztatva állt bele sztrájkba, majd polgári engedetlenkedésbe a sztrájktörvény megcsorbítása után, ezzel új szintre emelve a tiltakozást. Tizenhat tanárt kirúgtak, amiért felszólaltak az ügyért, akiknek még mindig, több mint egy évvel a történtek után is zajlik a perük, amivel bizonyítani akarják igazukat. Még mindig, minden nap ezzel kelnek és fekszenek. Még több ezreknek kellett meghozni egy olyan döntést, ami az egész életükre hatással volt: otthagyták hivatásukat, közösségüket, diákjaikat.”

Azt írják: „Ha mérlegre állítanánk ezeket az áldozatokat és a 32%-ot, nem is kérdés, hogy az melyik oldalra billenne…”

A Tanítanék azt is leszögezi:

„A 32%-os béremelés továbbá csak az inflációt fedezi, arról nem is beszélve, hogy későbbi korrigálási lehetőséget nem biztosít a rendelet, semmilyen garanciát nem kaptunk hosszútávon az értékállóság megőrzésére. Mindösszesen csak a gazdasági válság által okozott elszegényedést enyhíti ez az összeg, az eredeti probléma továbbra is változatlan marad.”

Sérelmezik, hogy a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő munkatársak, például a gyógypedagógiai asszisztensekre, a pszichopedagógusokra, rendszergazdákra, takarítókra nem terjesztették ki az emelést, „ezzel pedig további belső feszültséget gerjesztenek, csakúgy, mint korábban az orvosok és az ápolók között.”

„Azt sem szabad szó nélkül hagyni, hogy ugyan a bérkérdés alapvető az oktatási mozgalom küzdelmeit illetően, kizárólag ennek az orvoslása nem oldja meg a közoktatás egyéb, tartalmi problémáit: a pedagógusok és a diákok munkaterheinek csökkentésére, a szabad tankönyvválasztásra, a szakmai autonómia és a sztrájkjog visszaállítására, a pedagógusok értelmiségiként való megbecsülésére, a szegregált oktatás megszüntetésére egyaránt hangsúlyt kell fektetnünk az igazi változáshoz. Ezeket a szempontokat együtt kell figyelembe vennünk a béremelés minősítéséhez” – zárja közleményét a Tanítanék Mozgalom.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A MÁV finanszírozza az elavult iparvágány karbantartását a kínai cég számára

Vácon a gödi Samsung SDI-nak is dolgozó kínai hatterű CECZ cégcsoport az év elején jelentette be, hogy szeretné, ha a város déli részén lévő, mintegy húsz éve nem használt iparvágányt újra üzembe helyeznék. Úgy tűnik, kérése meghallgatásra talált: a munkálatok megelőzték a kormányhivatal és az önkormányzat közös bejárását. A karbantartás költségét a MÁV állja.