A váci diákok megették a homokot – Árvízi jelentés

  • Matkovich Ilona
  • 2013. június 8.

Belpol

A váci diákság nélkül a védelem nem birkózna meg a hatalmas homokhegyekkel. Fotógalériával.

– Eljöttem megnézni, hogy tényleg lapátol, mert otthon nem csinál semmit – mondja Kis Niki anyukája, amikor lefotózom a Zenepavilonnál lapátoló lánycsapatot.

Vácon kedd óta egyre több önkéntes dolgozik, hogy a város teljes hosszában elnyúló homokgáttal megfékezzék a folyót. Van, aki szabadságot vett ki, más munka után, az aktatáskáját letéve lapátol minden este két órát.

false

 

Fotó: Somoghy Attila

– Vác teljes Duna-parti szakaszán elkészült a gát, amely 60 centiméterrel lett magasabb és erősebb, mint a 2002-es védekezésnél, amikor a Duna 767 cm-nél tetőzött – mondta sajtótájékoztatóján Fördős Attila polgármester. Most az előrejelzések szerint a víz magassága elérheti a nyolc métert. A váci Duna-szakaszon 3500 köbméter homokot, 300 ezer zsákot használtak fel eddig, de mára újabb zsákhegyek érkeznek, és 500 köbméter homokot is rendeltek még.

false

 

Fotó: Somoghy Attila

A váci diákság nélkül a védelem nem birkózna meg a hatalmas homokhegyekkel. A Boronkay György szakközépiskola ezer diákja csütörtökön három óra alatt „megette” az aznap reggel lerakott homokot. A Cházár András speciális szakiskola tanulói mindennap kint dolgoznak valamelyik partszakaszon.

A Duna-lépcsőn lévő Remete étterem tulajdonosának gyakorlata van az árvízi segítésben. A korábbi árvizeknél is főzött a lapátolóknak. Tegnap 250 adag paprikás krumplit, ma ugyanennyi adag gulyáslevest szállít a partra kismotorján. A helyi rendvédelmi és civil szervezetek mellett 16 településről érkeztek segítő csapatok. A helyi cigány önkormányzat szervezésében mintegy 100 ember kapcsolódott be a munkába, de az Országos Roma Önkormányzat felhívására is jöttek Baranyából, Borsodból és Szolnok megyéből. Kovács Józsefné, Kisújszállás kisebbségi önkormányzatának elnöke azt mondja, mint a felszabadító hadsereg érkeztek, amikor az itteni önkéntesek meglátták a „fiúkat”, nem is engedték őket tovább. Egész nap a Diadal tér és a Vácra bevezető „kőszobros híd” között dolgozik 180 emberük. „Jó érzés, hogy örömmel fogadják az embert, nem éreztetik a különbséget.”

A Miskolci Rendészeti Szakközépiskola 200 tanulója és a Baranyából érkezett tűzoltók napok óta építik, szélesítik a gátat.

Az éjszakai lapátolók mesélik, hogy csütörtökön este tíz óra körül megjelent Gyurcsány Ferenc és Budaházy György is egy kis szalonlapátolásra. Gyurcsány ki is posztolta, hogy „Tegnap este még kimentünk Vácra homokzsákokat tölteni. Valamikor tíz óra körül megjelent az újnáci Budaházy vagy egy tucat támogatójával. Volt egy kis odamondogatás és visszaszólás, némi harciasság is, de végül mindenki lapátolta a homokot. Mert annak nincs pártállása…”


Tegnapra elöntötte a sétányt a víz. Ma a part menti úton csónakázni lehetne. A vízparti házak pincéit folyamatosan szivattyúzzák. A tetőzést hétfőre várják Vácon. Addig marad a remény, hogy megússzák gátszakadás nélkül.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.