A veronai balesetben érintett vállalkozás vezetőjének új cégétől vásárolt buszt Németh Szilárd birkózó akadémiája

  • narancs.hu
  • 2023. július 31.

Belpol

Czakó Tibor ellen nyár végén indulhat eljárás.

Új céget alapított tavaly a Veronában balesetező buszos társaság vezetője, Czakó Tibor a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) pedig már be is szerzett egy buszt a Settebello Invest Vagyonkezelő Zrt.-től – tudta meg a 24.hu.

A közbeszerzési értesítő szerint a Németh Szilárd országgyűlési képviselő, Fidesz-alelnök által alapított birkózó akadémia egy legalább 56 fős buszt szeretett volna, amely 2012 decemberénél nem régebbi, és legfeljebb 650 ezer kilométert futott. A buszt végül 39 370 000 forintért vásárolták meg. A közbeszerzési kiírásra egyetlen ajánlat érkezett, a negyedik kerületben bejegyzett Settebello Invest Zrt.-től. Az Opten adatai szerint a cég egyértelműen a Pizolit Kft. ügyvezetőjének, Czakó Tibornak a tulajdona.

A lap megkeresésére ezzel kapcsolatban a KIMBA közölte: valamennyi törvényi előírást betartva, szabályosan folytatták le a közbeszerzési eljárást, amelynek során a céljuk az volt, hogy a lehető legjobb minőségű buszt vásárolják meg a rendelkezésükre álló fedezetből. Hozzátették:

„Kiemelt szempontunk volt a beszerzés és lesz az üzemeltetés során az akadémistáink és a közlekedésben résztvevők biztonsága.” 

A 24.hu emlékeztetett, mostanáig semmilyen elmarasztaló ítélet nem született Czakó Tibor és cégei ellen, így valóban nincs jogi akadálya annak, hogy elinduljon közbeszerzéseken. A budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói és kísérői 2017. január 20-án egy sítúráról tartottak hazafelé, amikor Verona közelében a Pizolit Kft. autóbusza letért az útról, és fékezés nélkül az autópálya szalagkorlátjának hajtott, majd az egyik autópályahíd pillérének csapódva kigyulladt. A busz 56 utasa közül 18-an életüket vesztették, 26-an megsérültek.

Nyár végén perelhetik be Czakó Tibort

A lap megkereste Szendrei Endrét, aki unokahúgát vesztette el a balestben és korábban úgy nyilatkozott, a jogerős olaszországi ítélet tükrében akarnak itthoni eljárásokat kezdeményezni. Az ítélet már 2021 végén megszületett, Szendrei szerint pedig bár még nem indult el az eljárás, már minden szükséges dokumentumot összegyűjtöttek, lefordították az olaszországi ítélet indoklását, így az ítélkezési szünet után azonnal beadják a keresetet. Egy kártérítési pert is indítanak és egy büntetőeljárást is kezdeményeznek.

„Szeretnénk elérni, hogy a bíróság az olaszországi ítélet fényében mondja ki a Pizolit Kft. felelősségét is, illetve minden olyan személy felelősségét a cégnél, aki tisztában volt Varga János [a sofőr] egészségi állapotával. A tanúvallomásokból az derült ki, hogy szinte mindenki tudott erről, és volt, aki rosszallását fejezte ki amiatt, hogy Varga Jánost és Kalmár Zoltánt küldték erre a hosszú útra. Ráadásul eredetileg nem is Varga Jánosnak kellett volna mennie Olaszországba, egy e-mailváltásban egy másik buszról és egy másik sofőrről volt szólt. Végül egy soha meg nem indokolt döntés miatt lecserélték a sofőröket, és Varga Jánosékat rendelte ki Czakó Tibor az útra” – mondta Szendrei a 24.hu-nak.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk