A veszélyhelyzet ellenére is megtartja az előválasztást az ellenzék

  • narancs.hu
  • 2021. április 21.

Belpol

Számítottak arra, hogy a Fidesz megpróbálja megnehezíteni az előválasztást. 

Közös közleményt adtak ki az ellenzéki szövetség pártjai (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd), amelyben arról írtak, hogy a meghosszabbított veszélyhelyzet idején is megtartják az ellenzéki előválasztást. 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, kedden késő este a kormány egy olyan törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek, amelyben az őszi ülésszak első ülésnapjától számított 15. napig meghosszabbítják a veszélyhelyzethez kapcsolódó kormányrendeleteket, és bár a javaslatban fenntartották azt a lehetőséget, hogy a veszélyhelyzet korábban is megszűnhet, ez arra enged következtetni, hogy egészen szeptemberig fennmarad a különleges jogrend. A meghosszabbított intézkedések között szerepel ugyanakkor többek között a választások, népszavazási kezdeményezések elmaradása is. 

Az ellenzéki pártok ezért adtak ki szerdán délután egy közleményt, amelyben arról írtak, hogy "felkészültek arra, hogy az előválasztást a jogszabályoknak megfelelően, az emberi élet védelmét elsődlegesként figyelembe véve, a hozzáférés legteljesebb módja mellett a meghosszabbított veszélyhelyzet ideje alatt is megtartsák".

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy 2021-ben országos előválasztást tartanak, ennek során fogják a magyar emberek kiválasztani a 106 ellenzéki egyéni képviselőjelöltet és a közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltet is.

Hozzáteszik, a tervezés során számoltak azzal, hogy egyrészt a járvány miatt különleges körülmények között kell megszervezni az előválasztást, amelynek lebonyolításakor a legfontosabb szempontnak a biztonságot tekintik, másrészt 

"ismerve a Fideszt, arra is felkészültek a szövetségre lépett ellenzéki pártok, hogy a kormány a járványhelyzettől függetlenül is megpróbálja megnehezíteni az előválasztás megszervezését".

Aközlemény szerint a Fidesz a veszélyhelyzet meghosszabbítása kapcsán is kettős beszédet folytat: az új vírusvariánsok miatt elengedhetetlennek tartják a fokozott védekezést, ugyanakkor telt házas futballmérkőzések megszervezésére készülnek.

Végül leszögezik, hogy készen állnak arra, hogy "a jogszabályoknak megfelelően, az emberi élet védelmét elsődlegesként kezelve megtartsák az előválasztást. Lehetőség lesz a részvételre és a szavazásra, így a választók számára továbbra is biztosított lesz, hogy dönthessenek arról, kik legyenek a Fidesz kihívói."

Az előválasztás mikéntjéről ugyanakkor részleteket nem közöltek. 

Kecskemét fideszes polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia ugyanakkor a Facebookon már a "jelenlegi kritikus helyzetre" hivatkozva már az előválasztás elhalasztására szólította fel az ellenzéki képviselőket, mondván "az előttünk álló egy évben lehetséges találni a jelenleginél alkalmasabb időszakot belső vitáik lefolytatására és az előválasztás lebonyolítására". 

Figyelmébe ajánljuk