Őszig meghosszabbítják a veszélyhelyzet idejére vonatkozó rendeleteket

Belpol

A kormány által beadott javaslat szeptemberig meghosszabbítja a veszélyhelyzethez kapcsolódó rendeleteket. 

Kedden késő este nyújtotta be a kormány a parlamentnek azt a törvénymódosító javaslatot, amellyel főszabály szerint őszig meghosszabbítják a most érvényben lévő veszélyhelyzettel összefüggő intézkedéseket. 

Tavaly novemberben a parlament 90 napra megadta a felhatalmazást a kormánynak a rendeleti úton való kormányzásra a veszélyhelyzet alatt, ám az akkor kihirdetett veszélyhelyzet hatálya február 8-án lejárt. Addig számos kormányrendeletet hoztak a veszélyhelyzettel összefüggésben, de mivel február 8-án még nem kezdődött el a parlament tavaszi ülésszaka, hogy újabb 90 napra megadhassa a felhatalmazást a kormánynak, ezért a kormány akkor január 29-én hozott saját hatáskörben 15 nappal meghosszabbította a veszélyhelyzet alatt hozott kormányrendeletek hatályát.

Ezután fogadta el a parlament február 22-én a 2021. évi I. törvényt, amely újból hatályba léptette a korábban a veszélyhelyzet idején hozott kormányrendeleteket, de úgy szólt, hogy „a kihirdetését követő 90. napon hatályát veszti”.

Ez május 23-án következne be, a most beadott törvénymódosítás viszont úgy rendelkezik, hogy 

"a törvény a 2021. évi őszi országgyűlési ülésszak első ülésnapját követő 15. napon hatályát veszti". 

Az őszi ülésszak az országgyűlési törvény szerint minden év szeptember elsejétől december tizenötödikéig tart, de hogy az első ülésnapot mikor tartják, az a házelnöktől (Kövér Lászlótól) függ. Az elmúlt években az őszi ülésszak első napját nem nagyon tartották meg szeptember 15-e előtt, ez pedig azt jelenti, hogy

a törvény szövege szerint a vonatkozó kormányrendeletek sem fogják hatályukat veszteni szeptember vége előtt.

A törvény szövege olyan paragrafusokkal is kiegészül, amelyek lehetővé teszik a kormánynak, hogy akár korábban is megszüntesse a veszélyhelyzetet - és erre az esetre vonatkozóan is rendelkezik a rendeletek átmeneti szabályairól -, a veszélyhelyzethez kapcsolódó rendeletek meghosszabbítása viszont azt sejteti, hogy a veszélyhelyzet sem fog megszűnni addig. 

A javaslat indoklása szerint azért van minderre szükség, mert bár leszögezik, hogy "Magyarország Európa egyik legeredményesebb oltási programjával küzd a koronavírus világjárvány ellen", de "az új vírusvariánsok azonban Európa-szerte terjednek és Magyarországon is jelen vannak, ezért elengedhetetlen a fokozott védekezés".

Azt is írják, hogy a védekezéshez "gyors és hatékony döntéshozatalra van szükség", a járvány elmúlt egy éve pedig "bebizonyította, hogy a korábban elfogadott rendkívüli és átmeneti jogi keretek jól szolgálták ezeket a célokat". 

"A világjárvány elleni védekezés gazdasági és társadalmi hatásai túlmutatnak a veszélyhelyzet időtartamán. A javaslat ezért szükség esetén biztosíthatja a megfelelő méltányosságot olyan esetekben, amikor a veszélyhelyzeti kormányrendeletek ideiglenes továbbalkalmazása az állampolgárok szempontjából lényeges" - áll az indoklásban, magyarán a veszélyhelyzettel kapcsolatban hozott rendeletek eszerint a veszélyhelyzet megszűnése után is hatályban maradhatnának.

Igaz, a kormány a vonatkozó rendeleteken is rendszeresen módosít. 

Figyelmébe ajánljuk

Kiszúrt autókerekek, leszaggatott plakátok, feljelentések - így várja a választást Ágasegyháza

A Bács-Kiskun megyei községben 2010 óta Füredi János a polgármester, akinek az előterjesztésére a képviselő-testület megtiltotta, hogy a kampány ideje alatt a jelöltek választási fórum céljából kibéreljék a település közintézményeit. Ez ellen, illetve a településen eluralkodott közhangulat miatt tüntettek egy maroknyian a napokban, két független polgármesterjelölt felhívására.