A veszprémi önkormányzat lenyeli a NER-milliárdos kézilabda klubjának adósságát

Belpol

Szíjj Lászlónak nem lesz álmatlan éjszakája, miután Porga Gyula fideszes polgármester előterjesztésére nem kell visszafizetnie az önkormányzat projektcégétől kapott 642 millió forintot.

Sajátos konstrukcióban szabadítja meg a veszprémi kézilabda klubot az önkormányzat egyik cégével szemben fennálló 642 millió forintos tartozásától a fideszes vezetésű város.

A Forbes listáján 200 milliárd forintos vagyonával szereplő Szíjj László Duna Aszfalt Kft.-je tulajdonában lévő Veszprém Handball Team Zrt. (VHT) 642 millió forinttal maradt volna adósa a Veszprém 2030 Műszaki Infrastruktúra Fejlesztő Kft.-nek, ha nem lép Porga Gyula. A polgármester azonban lépett: a városi közgyűlés múlt heti ülésén azzal a javaslattal állt elő, hogy a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa (EKF) projekt 2023-as infrastrukturális fejlesztéseit megvalósító Veszprém 2030 Kft.-től maga a tulajdonos önkormányzat vegye át a VHT fennálló tartozását. A pénzt a cég öt évvel ezelőtt adta kölcsön, akkor még Csarnok Kft. névre hallgatva. 2014-ben három tételben hitelezett 300, 100, majd 50 millió forintot 3 százalékos jegybanki alapkamattal 2016 végéig. Ezt további 50 millió forinttal toldotta meg 2016. júniusi lejárattal. A kamatok összege 2014-től 2021-ig 142 millió 400 ezer forintig növekedett. A VHT egyik határidőre sem teljesítette visszafizetési kötelezettségét, ami az adósságátengedéssel kapcsolatos tőkemozgatások, módosítások és kamatok gyülemlése révén megnőtt. Az előterjesztés szerint az önkormányzat összesen 650 millió forintos követelést tart nyilván.

A Veszprém 2030 Kft.-t 2020-ban alapította a város a Csarnok Veszprémi Csarnoküzemeltető, Rendezvényszervező és Kommunikációs Kft. átalakításával. A Csarnok Kft. a Veszprém Aréna üzemeltetői és rendezvényszervezői feladatait látta el, mindaddig, amíg a létesítmény fejlesztése miatt - az ingó és ingatlan vagyonát - átadta az államnak, ezzel tevékenysége okafogyottá vált.

Az előterjesztés készítői arra is ügyeltek, ne legyen egyoldalú a konstrukció, ellentételezéssel oldják meg az adósság átvállalását: az önkormányzat hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljáráson veszi igénybe a Veszprém Handball Zrt. szolgáltatásait. „Városmarketing szolgáltatás biztosítása a veszprémi kézilabdacsapatot működtető szervezet által biztosított hirdetési felületek és arculati jogainak igénybevételével” indít közbeszerzési eljárást. A tender címéből is következik, hogy a nyertese nem lehet más, mint a kézilabda klub, amit a polgármesteri előterjesztés is egyértelművé tesz - ezen csak Szíjj László cége jöhet szóba: „A Közbeszerzési törvény 98. § (2) bekezdés c) pontja szerinti hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás alapján a beszerzés tárgyát képező városmarketing szolgáltatásra vonatkozó szerződés, műszaki technikai sajátosságai és a kizárólagos jogok védelme miatt kizárólag egy szervezettel, a Veszprém Handball Team Zrt.-vel köthető meg.” A konstrukció révén a VHT hirdetni fogja az EKF programjait, ezzel dolgozza le adósságát a város számára.

Kovács Rajmund független képviselő a közgyűlés Veszprémkukac által idézett vitájában azt feszegette, nem minősül-e a Büntető törvénykönyv hatálya alá eső jogosulatlan pénzügyi tevékenységnek az adófizetői pénz kölcsönadása egy magáncégnek. Mivel többször is nyújtott kölcsönt a Csarnok Kft., a képviselő a folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés lehetőségét is felvetette. A bizottsági ülésen erre azt a választ kapta,

ez nem az adófizetők pénze, ugyanis amint átkerült a társasághoz, már a társaság vagyona lett,

amivel a jogszabályoknak megfelelően gazdálkodott. Erről a képviselőnek Kósa Lajos szállóigéje jutott eszébe - a több száz millió forint elvesztette közpénz jellegét.

Porga Gyula nem sokat lacafacázott a magyarázattal: mivel ez a csata öt éve folyik és a képviselő csak két éve szerzett mandátumot, nem válaszol a felsorolt összes butaságra. Hogy kétség se maradjon, az Állami Számvevőszék 2017-es vizsgálatát hozta szóba, ami az önkormányzati cég tevékenységét vizsgálva megállapította, működése megfelel a jogszabályoknak. Ez volt az az év, amelynek nyarán Szíjj László Duna Aszfaltja átvette a klubot működtető céget.

Szíjj László veszprémi kézilabdás cége tehermentesítésének további érdekessége, hogy az önkormányzat a közbeszerzés képviseletével egy idén alapított céget bízott meg, amelynek ügyvezetője maga is részt vett a közgyűlési előterjesztés elkészítésében. Az önkormányzat 650 millió forintos adósságátvállalása a fideszes többség támogatói szavazatával léphet hatályba. Szíjj Lászlóék november 8-ig adhatják le pályázatukat, mennyiért vállalják el a megbízást.

(Címlapképünkön Porga Gyula polgármester)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk