A volt amerikai külügyminiszter szerint Orbán fasiszta tendenciákat mutat

  • narancs.hu
  • 2019. március 2.

Belpol

Madeleine Albright szerint terjedőben a fasizmus.

Madeleine Albright az USA 1997 és 2001 között volt az USA külügyminisztere - első nőként töltötte be ezt a posztot. A demokrata politikus azóta sem zárkózik el a nyilvánosságtól, legutóbb Fascism: A Warning címmel jelent meg könyve, amelyben a fasizmus terjedésére hívja fel a figyelmet. A példák között Orbán is szerepel.

Albright egy a Voxnak adott interjúban is összegezte könyve alapvetéseit. Elsőként érdemes tisztázni, mit ért Albright fasizmus alatt. Eszerint ugyanis a fasizmus nem egy ideológia, inkább a hatalom megszerzésének és megtartásának egy adott módszere, folyamata. Albright ezt úgy magyarázza, hogy adott személy azonosul egy nagyobb csoporttal, és a társadalmat egy többségre és egy kisebbségre osztja fel, miközben a többség jogait érvényesíti, a kisebbségéről pedig igyekszik nem tudomást venni. A fasizmus pedig nem a problémák megoldására, hanem a mélyítésére törekszik; elveti a szabad sajtót és leértékeli a társadalmon belüli intézményi struktúrákat, mint az igazségszolgáltatás vagy a parlament. Mindehhez adódnak erőszakos tényezők is.

A populizmust alapvetően nem veti el, hiszen szükség van olyan intézkedésekre is, amelyek népszerűek az emberek szemében. A fasizmust viszont olyan módszernek tekinti, amely más ideológiákkal ellentétben a népharagra, az emberek egymás ellen uszítására épít.

Azt, hogy a fasizmus terjedőben van, több példával is alátámasztja. Ezen példák egyike az, hogy egyes helyeken abban próbálják megélni az identitásukat, hogy mások identitását utálják, ami gyorsan elvezet a hipernacionalizmushoz. Egyes csoportokat pedig bűnbakká tesznek. Erre hozza példának Orbán Viktor hatalomgyakorlását.

Az interjú nagyobb részében persze Albright Trumpról beszél, akit nem hív fasisztának, mert az erőszakos mozzanat - még - nincs meg a kormányzásában. De hozzáteszi, hogyha ez megváltozik, akkor neki is át kell gondolnia az álláspontját.

Kim Dzsong Unt viszont egyértelműen a saját definíciója szerinti fasisztának tartja, aki munkatáborba küldi és éhezteti az embereket és saját hadsereget tart fent a politikai ellenfeleinek megfélemlítésére.

Hozzáteszi: "Más vezetők, mint Orbán, fasiszta tendenciákat mutatnak, de nem vagyok biztos benne, hogy teljesen átlépték volna már a határvonalat."

Figyelmébe ajánljuk