Áder János több mint 4 milliós nyugdíjra számíthat

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 23.

Belpol

Közel olyan mértékű juttatást kap majd, mint Angela Merkel.

Körülbelül 4,4 millió forintos nyugdíjat kaphat Áder János köztársasági elnök, miután véget ér a második mandátuma – írjaBlikk. Egy 2019-es törvényben ugyanis duplájára emelték a mindenkori államfő juttatásait: a korábbi havi bruttó 1,5 millió forint körüli összegről a házelnököt megillető tiszteletdíj összegének 2,1-szeresére. Ez idén hozzávetőlegesen bruttó 3,6 millió forint havonta, ami jövőre tovább emelkedhet, körülbelül 4 millió forintra. Ez az összeg a hivatalból való távozása után valamennyi köztársasági elnököt, így Ádert is megilleti élete végégig. Ehhez jön majd Áder EP-képviselőség után járó nyugdíjszázaléka, ami a lap számítása szerint a a 8900 eurós (3,2 millió forintos) fizetésének 14 százaléka, körülbelül 430 ezer forint lehet majd.

A lap Angela Merkel majdani nyugdíjával hasonlítja össze Áder kalkulált nyugdíját, azért aktualizálta a tényt, mert a német média napokban jelentette be, hogy a kancellár nyugdíja 15 ezer euró (5,2 millió forint ) körüli összeg lesz.

A magyar államfő 63 éves lesz, amikor második mandátuma 2022 májusában lejár, vagyis ekkor még nem lesz jogosult nyugdíjra, de a köztársasági elnöki mandátuma után ugyanúgy jár majd neki az a fix összeg.

A jelenlegi találgatások szerint várhatóan Trócsányi László jelenlegi fideszes EP-képviselőt, korábbi igazságügyi minisztert jelölhetik a kormánypártok Áder utódjául. De korábban Kövér László házelnök neve is felmerült lehetséges jelöltként.

Mint ismert, Áder Jánost Schmitt Pál lemondása után 2012-ben választotta a parlament köztársasági elnökké. Majd 2017-ben ismét őt szavazta meg a Fidesz–KDNP-többség. Az alaptörvény értelmében többször már nem választható újra.

(Blikk)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk