Ágyi poloskákkal küzdenek a Honvédkórházban

  • narancs.hu
  • 2019. augusztus 16.

Belpol

A magyar egészségügy megint jobban teljesít.

Míg Németh Szilárd szerint a Honvédkórházban minden a legnagyobb rendben, sőt mi több világszínvonlaú intézményként őrzi a magyar egészséget, addig a kórházban dolgozó orvosok ügyeleti szobáit ellepték az ágyi poloskák - írja a hvg.hu.

A cikk szerint július első hetében vették észre a vérszívók jelentétét az intenzív osztály orvosi szobájában, amelynek egyébként az lenne a funkciója, hogy itt pihenhessen az éjszakás ügyeletes orvos. A csípéseket egy szakorvos észlelte magán elsőként, a bőrgyógyász pedig megerősítette, hogy ágyi poloskával állnak szemben. A HVG értesülései szerint az érintett orvos jelezte a történteket az osztályvezető főorvosnak, aki csak annyit reagált, hogy "ne hisztériázzon!"

Egy hét múlva azonban más ügyeletesek is panaszkodtak csípésekre, a főosztályvezető pedig körlevélben tájékoztatta a dolgozókat a problémáról. Az ágyat kidobták, a szobát lezárták, de ekkora már a többi orvosiban is szétterjedtek a poloskák. Volt, aki már a műtőkhöz tartozó, asszisztensek, műtősök és aneszteziológusok pihenőhelyiségeinek kanapéin szerzett csípéseket - írják.

Időközben a kórházvezetés a szobák és helyiségek mindegyikében elrendelte az irtást és fertőtlenítést, de a cikk értesülései szerint mára összesen kb 35 orvost és 40 asszisztenst érint a gond, és nem lehet tudni, hogy a rovarok terjedése megállt-e.

„Sehova nem mer senki lefeküdni, leülni, csak arra, ami műanyag" - idézik az aggódó kórházi forrásukat.

Az gondot okozó első ágyat ugyan kidobták, de új nem került a helyére, így az ügyeleteseknek egy négyágyas intenzíves kórtermet alakítottak ki orvosi szobaként, mivel a betegágyak matracai műanyagból vannak, és ezekbe nem tudnak befészkelni a vérszívók.

Mivel itt többen, nők és férfiak egy légtérben, egy paravánnal elválasztva voltak kénytelenek pihenni, a dolgozók panaszai miatt az egyik főorvosi szobát is megnyitották pihenőnek, de az alkalmazottak továbbra is tartanak az az ágyipoloska-fertőzéstől: van olyan érintett, aki haza is vitte és már a párján is megjelentek a csípések a bszámoló szerint.

A HVG kérdésére a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya azt válaszolta, hogy a kórház évente 1m2 millió beteget lát el, és "mint ilyen nagy forgalmú intézmény különösen kitett a behurcolt (pl. ez esetben a betegek ruházatával behurcolt) fertőzéseknek. Az ágyi poloskák világszerte rendkívüli mértékben szaporodnak, a legtisztább lakásban és helyiségekben is előfordulhatnak. Kórházunkban, ha megjelenésüket tapasztaljuk, akkor azonnali beavatkozást és irtást rendelünk el, ez így történt júliusban is, amikor az érintett részlegeken észleltük megjelenésüket. Minden érintett helyiség az irtást követően funkciójának megfelelően használható."


Vérünkre szomjazik - Az ágyi poloska

Az ágyi poloska kellemetlen parazita. De mégis, milyen állat lehet az, amelyik legszívesebben embervérrel táplálkozik? A poloska egyike azon istencsapásoknak, melyekről a modern ember hajlamos azt gondolni, hogy ebben az életben már nem fenyegethetik. Pedig nagyot hibázik, aki lebecsüli az apró állatokat, mert még mindig képesek megkeseríteni az életünket.

Figyelmébe ajánljuk