Segítséget nyújt a TASZ azoknak, akik a hatóságokhoz fordulnának a kórházi ágykiürítések miatt

  • narancs.hu
  • 2020. július 11.

Belpol

Egyszerűen kitölthető mintabeadványokat osztanak meg, amelyekkel az érintettek panaszt tehetnek.

„Mindannyian szeretnénk biztosak lenni abban, hogy senkit nem hagy cserben az egészségügyi ellátórendszer – akkor sem, amikor épp egy olyan komoly kihívásra kell felkészülnie, mint a koronavírus-járvány. Áprilisban azonban Kásler miniszter a kórházi ágykapacitás 60 százalékának »felszabadítására« adott utasítást nyolcnapos határidővel, aminek eredményeként sokan arról számoltak be, hogy egyik napról a másikra kellett megoldaniuk súlyos beteg, folyamatosan ápolásra szoruló hozzátartozójuk otthoni ellátását” – írja felhívásában a Társadalom a Szabadságjogokért (TASZ).

A civilszervezet szerint a felelősséget a kormányzat igyekezett elkenni, és a hiteltelenítéshez egy ellenzéki párt megkédőjelezhető valóságtartalmú videója is hozzájárult. Ám számos más tragikus beszámoló valódiságában „nincs okunk” kételkedni, ezért igyenes, nem kártérítésre alapozott jogi segítséget ajánlottak fel az érintetteknek.

„Egy parlamenti kérdésre adott válaszból kiderült, hogy az alapvető jogok biztosa hivatalból vizsgálja az ágykapacitás »átszervezését« és az ellátások halasztását. Kozma Ákos azt írta, hogy »csak az ellátás elhalasztásával összefüggésben« fordultak hozzá érintettek panasszal, de egy beteg vagy hozzátartozó sem kereste meg azzal, hogy állapota ellenére hazaküldték a kórházból, megfelelő ellátás nélkül. Hogy a kórházi ágykiürítések problémáját ne lehessen szőnyeg alá söpörni, olyan egyszerűen kitölthető mintabeadványokat osztunk meg, amelyekkel az érintett hozzátartozók panaszt tehetnek az Alapvető Jogok Biztosánál, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központnál” – fogalmaz a TASZ.

A letölthető dokumentumokat itt találja.

Figyelmébe ajánljuk