Akár rendőrt is hívhat a tanár a diákra tiltott eszköz birtoklása miatt

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 9.

Belpol

Megjelent az okostelefonokat is elvetető rendelet.

Megjelent a Magyar Közlönyben az a rendelet, ami listázza a tizenharmadik évfolyamig teljesen kitiltott, vagy csak korlátozottan használható tárgyakat az iskolákban. A jogszabály ezt a két kategóriát határozza meg.

  • A tiltott tárgyakat egyáltalán nem lehet bevinni, akinél ilyen van, azt felszólíthatják, hogy adja át, és nemleges válasz esetén akár a rendőrséget is értesíthetik. Különleges esetekben engedély birtokában ezek is bevihetők.
  • A korlátozottan használható tárgyakat be lehet vinni, de a tanítás elején le kell adni. Ezek közé tartoznak elsősorban az okostelefonok, és más internetezésre alkalmas eszközök. Ezeket az iskolának meg kell őriznie és a tanítás végén visszaadnia.

A tiltott tárgyakat más jogszabályokból kell kitúrni, ugyanis korábbi jogszabályokra utal a rendelet. Köztük vannak a a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök, tehát például a 8 centiméternél hosszabb pengéjű kés, a dobócsillag, a rugóskés, az íj, a számszeríj, a francia kés, a szigonypuska, a parittya, a csúzli és hasonló, elég érthető módon kitiltott fegyverek is. Meglepőbb módon ide tartozik az álkulcs és az elektromos vagy mechanikus zárnyitó szerkezet is. Különleges esetben a tiltott tárgy csak kötelezően leadandó: 18 év feletti diákok például vihetnek be cigarettát, de le kell adniuk, és tanítás végén kell nekik visszaadni.

A tiltásokat több kritika érte, elsősorban azért, mert elvileg ezenkek a betartatása a pedagógusokra hárul, akikből kvázi rendőrt csinálnak így, de az is problémás, hogy miközben az egész világ az okoseszközök bevonásában látja az oktatás jövőjét, a magyar példa a tiltással tulajdonképpen teljesen visszalép a füzet-tábla kombóhoz még akkor is, ha tényleg addiktív a telefonozás.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk