„Akit a parlamentben Soros György támogat, kérem, szavazzon rám” 

  • narancs.hu
  • 2017.03.13 10:50

Belpol

„A hála nem alkotmányjogi kategória” – Megvolt Majtényi László nagy pillanata.

Megtartotta Majtényi László köztársaságielnök-jelölti beszédét délelőtt a Parlamentben.

Miután Kövér László ismertette a volt ombudsman, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet vezetőjének életrajzát, Majtényi Lászlónak 15 perc állt rendelkezésére, hogy kísérletet tegyen államfői programjának ismertetésére.

false

 

Fotó: MTI

Köszöntötte a jelenlévőket, a kitiltottakat, majd vicceskedve Soros Györgyöt is szóba hozta.

„Nem lennék fél óránál tovább hálás az engem megválasztó pártoknak. A köztársasági elnök az alkotmány felett őrködik, márpedig a hála nem alkotmányjogi kategória” – folytatta az államfőjelölt.

false

 

Fotó: MTI

Rendszerkritikus programja van – szögezte le, majd az elviselhetetlen szegénység felszámolását, a korrupció megszüntetését tűzte ki célul, de beszélt az ellopott magánnyugdíjpénztári megtakarításokról, említette Kishantos ügyét, szóba hozta az elcsent tanszabadságot is.

Majtényi eszménye szerint

a lehető legkevesebb állam és a legtöbb szolidaritás kell. Vissza kell térni a parlamenti demokráciához; az 1989–90-es alkotmányos rendet kell visszaállítani. Egyenlő bánásmódot, egyenlő méltóságot hirdetett, beszélt a menekültpolitikáról, de arról is, hogy az országok csak békében fejlődnek, a belviszályok háborús pszichózist eredményeznek. Babits Mihályt idézve azt mondta: „Ó béke! béke! legyen béke már! Legyen vége már!”

Majtényi

nem győzte hangsúlyozni a sajtószabadság fontosságát.

Két követendő köztársasági elnöki példát említett: Göncz Árpád kíváncsiságát mindenki iránt, akit anya szült, és Sólyom László vonzó alkotmányos szigorát. „Akit a parlamentben Soros György támogat, kérem, szavazzon rám” – ironizált, megjegyezve, hogy a kormány részéről a kevesebb sorosozás, ügynöközés talán több lett volna.

Helyre kell állítani a köztársaságot,

amelyben független intézmények biztosítják alkotmányos jogainkat, olyan alkotmány kell, amelyet népszavazás erősít meg – fejezte be beszédét Majtényi. És ezzel el is illant az ő nagy pillanata.

A szavazásról

Titkos szavazást tartanak, azaz a képviselők egyenként adják le voksukat: szavazólapon, szavazófülkében. Az első forduló akkor eredményes, ha az egyik jelölt kétharmados támogatást kap. Ha ez megtörténik, hamarosan kiderül, ki lesz az új államfő. Ellenkező esetben második fordulót tartanak az elsőt követően nem sokkal, ahol már az egyszerű többség is elég.

Összesen 199 képviselő van. A választás első fordulójában a kétharmados többséghez 132+1 szavazat kell.

  • Áder János eddigi köztársasági elnököt a Fidesz–KDNP támogatja: összesen 131 képviselő.
  • Majtényi László volt ombudsman, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke mellett az MSZP,  az LMP, valamint a DK és a Párbeszéd Magyarországért képviselői állnak. Ők összesen 43-an vannak.
  • A 24 fős Jobbik-frakció nem állított jelöltet.

Neked ajánljuk

A varacsk alatt

Jane Campion hosszan megpihent legutóbbi rendezése, a 2009-es, Keats életéről szóló Fényes csillag után, azóta csak egy remek krimisorozatot, A tó tükrét láthattuk tőle.

A hiányzó hetes

Milyen kapcsolat van egy széndarab és egy tájkép, vagy a „szabálytalanul” szabályos mértani test és egy karkörzés között? Mire (vagy kire) utal a kiállítás címe? Miért fontos a hetes szám?

Vif

A zseni a polgári életben örök vesztes, akinek talán szüksége is van ezekre a vereségekre. A művészetpszichológia érdekes kérdése lehetne, hogy a vásott romantikus közhelyek közül vajha miért épp ez maradt oly kedves mindmáig a 19. század gyermekded ábrándjait zordan elvető és rendre kifigurázó színházi alkotók számára.

Egy szabad ember

  • Babarczy Eszter

„Egy elkövetkező nemzedéknek, akik remélhetőleg szerencsésebbek és bölcsebbek lesznek, mint mi voltunk”indul a harminc év történetfilozófiai, eszmetörténeti és politikai írásait összegyűjtő kötet. Gyurgyák nem változtatott az eredeti szövegeken, összeállításuk mégis politikai tett: a szerző hitvallást tesz, amelytől az ország sorsának jobbra fordulását várja. Ez a hitvallás egy angolszász típusú konzervativizmusé, amely, mint Gyurgyák maga mondja, elveszített lehetőség volt a magyar történelemben, különösen a rendszerváltás után.

Majd legközelebb

  • Rádai Andrea

Nem sikerült leváltani a féldiktatórikus rendszer kormányát, így a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését sem tudtuk megakadályozni: nem nyertünk a ProTest – Út a forradalomhoz című színházi társasjátékban. De ez talán mellékes is, mert itt az út volt a fontos, a viták, a közös gondolkodás, a billegés a cselekvés képességének eufóriája és a tehetetlenség letargiája között.

Törvényen kívüli ösztönök

Nyolc afrikai férfi táncos jön ki a színpad elejére. Meztelen testükre húzott fekete öltönyükben felsorakoznak a rámpán, farkasszemet néznek a közönséggel. Kitartóan, sokáig. Miféle szakadékot lép át, vagy nem lép át a tekintetünk? Az ő szemükben lehetne düh, méreg, dac, elég, ha a gyarmatosításra, háborúkra, a menekülthelyzetre gondolunk. De nincs. Csak úgy néznek.

Vissza a szamárpadba

  • A szerk.

Nagyszabású szélsőjobboldali összejövetelnek, öndefiníciója szerint egyenesen csúcstalálkozónak adott otthont a múlt hétvégén Lengyelország fővárosa. A The Warsaw Summit házigazdája a Jog és Igazságosság (PiS) és Jarosław Kaczyński pártelnök voltak, vélelmezett titkos célja pedig az, hogy az európai hasonelvű pártokat egységbe kovácsolja.

„Párizsban minden volt”

  • Artner Sisso

A Jel Színház alapítója a vajdasági Magyarkanizsáról indult képzőművészként, s előbb Budapesten, majd Párizsban lett táncos és koreográfus. Legutóbbi darabja, az OMMA kapcsán beszélgettünk, emlékezve az első előadására, a Pekingi kacsára is.

Hozza a kötelezőt

  • Sausic Attila (Berlin)

Németországban megszigorították a járványellenes intézkedéseket. Angela Merkel megjelenésünk napján adja át irodáját a parlament által szerdán megválasztott szociáldemokrata kancellárnak. Olaf Scholz általános oltáskötelezettség bevezetését tervezi. S mennyi szép törekvés és nemes szándék említhető az új kormány programjából!

„Rohadjon szét ott, ahol van!”

A szakértő szerint kisebbek, az építtető szerint megfelelő méretűek a Nagy-Magyarországot bemutató mórahalmi Mini Hungary Park makettépületei. A Szegedi Törvényszéken zajló büntetőper nem azt vizsgálja, mi mekkora, hanem hogy meg akarták-e rövidíteni az államot és az Európai Uniót.

„Innen csak elmenni lehet”

Négyszázszoros ingatlanár-különbség is lehet Budapest belvárosa és például a Békés megyei Kevermes vagy Kötegyán között. Kevermesen jártunk, s mellbevágó szegénységet és pusztulást láttunk.