Akkujátszma Fóton: akkumulátorgyár nem lehet, de összeszerelő üzem igen?

Belpol

A polgármester szerint a helyi ipari park garanciát vállal arra, hogy nem létesül akkumulátorgyár a városban, viszont az önkormányzat „tudomásul vette”, hogy egy cég akkumulátor-összeszerelést végezzen a park csarnokában. 

Nem épülhet akkumulátorgyár Fóton – állítja a kisváros fideszes polgármestere, de mindez a korábban már bejelentett akkumulátor-összeszerelő üzemre, valamint veszélyesanyag-raktárra nem vonatkozik. Az önkormányzat egyik ellenzéki képviselője ugyanakkor azt mondja, valójában elgördült egy akadály egy, a helyi ipari parkban működő cég, a BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft. csarnoképületének létesítése elől.

Vass György polgármester azt írta csütörtökön a Facebookon, hogy az önkormányzat elérte, amiért hónapok óta a dolgozott: a városi logisztikai és ipari park, a HelloParks nyilatkozatban vállalta, hogy fóti területen a jövőben nem köt bérleti szerződést akkumulátorcellák gyártásával foglalkozó, vagy más, jelentős zavaró hatású tevékenységet végző vállalattal. 

„Ezzel garanciát kaptunk arra, hogy a lakosokat akkumulátorcellák gyártásából jelentős környezeti hatások (levegő-, talaj-, víz- vagy környezetszennyezés) nem érheti a jövőben sem”

– fogalmaz bejegyzésében Vass György. 

Felidézi, hogy a képviselő-testület tavaly decemberben nyilatkozott arról, hogy minden lehetséges eszközzel korlátozza, „hogy a város területén környezetszennyező vállalkozások működhessenek, hiszen a fótiak egészségénél semmi sem lehet fontosabb”. Továbbá a HelloParksszal kötött megállapodásuk részeként módosul a településrendezési szerződés is, aminek értelmében az ipari park területén végzett tevékenységek környezetre gyakorolt hatását folyamatosan kötelező mérni és az eredményekről tájékoztatást adni.

Tiltakoztak az első pillanattól kezdve

Tavaly október-november környékén elsőként foglalkoztunk a fóti akkumulátoros üzemekkel, ugyanis mint kiderült, a BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft. összeszerelő-, a HTNS Hungary Kft. pedig veszélyes anyagok tárolására alkalmas üzemet tervezett létesíteni a HelloParks területén. 

A fideszes városvezetés kezdettől fogva tiltakozott a beruházások ellen, még pert is kezdeményezett, miután a katasztrófavédelem engedélyezte a dél-koreai hátterő HTNS Hungary Kft.-nek 4000 tonnányi veszélyes anyag tárolását, ami Vass György polgármester szerint jogsértő. Lakossági fórumot is tartottak, ahol a helyiek kinyilvánították nemtetszésüket a beruházásokkal kapcsolatban. 

„Arról szó sem lehet, hogy itt bármilyen szennyezőanyagot termelő létesítmény zöld utat kapjon. Víz-, levegő-, zaj-, fényszennyezés nem lehet, ami a várost vagy az életkörülményeket befolyásolná”

mondta Vass György a Narancs.hu-nak, amikor az akkumulátor-üzemekről kérdeztük, hozzátéve, tiltakozni fognak, ha ez szükséges. (A polgármester azzal került az országos nyilvánosságba az elmúlt időszakban, hogy felvette hathavi jutalmát, holott azt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ellenezte egy kormányinfón tett kijelentésében.) 

 
Vass György, Fót polgármestere beszél Közép-Kelet-Európa legnagyobb virtuális technológiával dolgozó filmstúdiója alapkövének ünnepélyes letételén Fóton 2023. május 11-én
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Nem vonatkozik a meglévő üzemekre a garancia

A tiltakozások ellenére Szijjártó Péter külügyminiszter idén júniusban Kínából bejelentkezve közölte, mintegy tízmilliárdos beruházás keretén belül a BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft. üzemet létesít Fóton. A miniszter szerint ez száz új munkahelyet jelent, amihez a kormány mintegy egymilliárd forint támogatással járult hozzá. 

Szijjártó bejelentése azért is érdekes, mert amikor ezt közzétette, még hivatalosan nem kapta meg az engedélyeit az üzem, magyarán nem létesíthet telepet a társaság Fóton. Sőt, egy per is folyamatban van, amelyet civilek indítottak a gyár miatt. 

Vargha Nóra független önkormányzati képviselő ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy vagy nyílt politikai nyomásgyakorlásról van szó, vagy tényleg jön a tízmilliárdos beruházás, csak egy eddig még nem ismert területre. Vargha hajlott az utóbbira, ugyanis szerinte egy 10-15 ezer négyzetméternyi csarnokban nem lehet tízmilliárdos beruházást csinálni. 

Amikor erről kérdeztük, Vass György azt mondta, „a fótiak egészsége többet ér, mint az iparűzési adó”. Hozzátette, az akkumulátorokat gyártó gödi Samsung SDI Fóton akart létesíteni munkásszállót, amit ő akadályozott meg. Ezzel demonstrálta, hogy ha a fóti üzemek gondot jelentenének, akkor hasonlóan fog eljárni. 

Jó bizniszt kötöttek

Vargha Nóra önkormányzati képviselő a polgármester bejegyzésével kapcsolatban érdeklődésünkre felhívta a figyelmet arra, hogy a kezdeményezésére alakult egy akkumulátorüzemekkel foglalkozó munkacsoport az önkormányzaton belül, melybe az összes képviselőt meghívták. A munkacsoport már ülésezett is egyszer, de Vargha tájékoztatása szerint a HelloParks által vállalt garanciáról nem tájékoztatta őket a polgármester, vagyis Vass György a képviselőket megkerülve egyezkedett a HelloParksszal. 

Vargha egy másik jelentős fejleményt is megnevezett: mint Vass fogalmazott posztjában, a garancia birtokában „a HelloParks rendeltetésmód-változtatásra irányuló, településképi bejelentését az FT1 jelű csarnoképületre az önkormányzat tudomásul vette”. Az FT1 jelű csarnok BYD Electic Bus & Truck Hungary Kft. épületét jelenti. 

Ez azért érdekes, mert pár hete arról számoltunk be, hogy a BYD Electic Bus & Truck Hungary Kft. csarnoképületében akkumulátor-összeszerelés nem végezhető, ezért településképi eljárást kell lefolytatni, melyhez az építmény rendeltetésének megváltoztatására irányuló kérelmet kell benyújtani a polgármesternek. Mihályi Zsolt Apor jegyző ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy a BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft. nem nyújtott be a polgármesterhez rendeltetésmód változtatására irányuló, településképi eljárás lefolytatása iránti kérelmet, azonban Vargha szerint – Vass György bejegyzésének értelmében – az önkormányzat „tudomásul vette” a HelloParks rendeltetésmód-változtatásra vonatkozó kérelmét az érintett csarnokra. Vagyis miközben a polgármester arról posztolt, hogy nem jöhet akkumulátorgyár Fótra, úgy tűnik, megegyezett a HelloParksszal, hogy a BYD Electic Bus & Truck Hungary Kft. csarnoképülete elől egy akadály elgördüljön.

Az, hogy egészen pontosan mit jelent Vass mostani bejegyzése a BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft., valamint a HTNS Hungary Kft. üzemeire nézve, nem világos, ugyanis ismereteink szerint nem akkumulátorcella gyártásával terveztek foglalkozni az üzemekben. A polgármester bejegyzésében hozzátette, hogy a két vállalat tevékenységével kapcsolatos hatósági és bírósági eljárások továbbra is folyamatban vannak, „ezek hiányában nem végezhető összeszerelési vagy veszélyes anyag raktározási tévekénység”. 

„A bejegyzés arról szól, hogy ide nem települhet akkumulátorgyár. A folyamatban lévő üzemek bíróság előtt vannak, mert megtámadtuk őket”

– mondta Vass György a Narancs.hu érdeklődésére. Ismertetése szerint sikerült elérniük a HelloParksnál, írják le, hogy eszükbe se jusson nemhogy akkumulátorgyárat, hanem „bármilyen szennyező dolgot” idehozni. Egyébként nem volt jele, hogy akkumulátorgyárat akarnának a kisvárosba telepíteni, ugyanakkor amikor korábban megegyeztek az ipari parkkal, akkor arról volt szó Vass szerint, hogy logisztikai központok, raktárok lesznek itt. „Jött ez a kis változás, ami nem esett jól” – tette hozzá, utalva ezzel a később bejelentett akkumulátoros üzemekre, melyek létesíthetősége még elbírás alatt van: Vass úgy vélte, ha a bíróság megállapítja, hogy a BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft. vagy a HTNS Hungary Kft. üzeméről kiderül, hogy káros a környezetre, akkor nem lehet megvalósítani e beruházásokat. „Egyértelmű, hogy nem” – erősítette meg a polgármester. „Azt kértem tőlük, írják le, hogy a jövőben semmi olyan dolgot nem hoznak ide, ami fény-, zaj-, vízszennyeződéssel jár” – tette hozzá. 

Írtunk a HelloParksot üzemeltető Futureal-csoportnak, ahonnan cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz. 

FRISSÍTÉS

Cikkünk megjelenése után Mihályi Zsolt Apor, Fót jegyzője megkereste lapunkat. Mint fentebb olvasható, keretes írásunkban a július 5-én megjelent cikkünkre hivatkozva azt írtuk, a jegyző azt nyilatkozta: „a BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft. nem nyújtott be a polgármesterhez rendeltetésmód változtatására irányuló, településképi eljárás lefolytatása iránti kérelmet”.

A jegyző megkeresésében arról tájékoztatott, a településképi bejelentési kérelmet július 10-én (vagyis cikkünk megjelenését megelőzően) nyújtották be, egy július 12-i lakossági fórumon pedig tájékoztatta a részvevőket az eljárás megindításáról, valamint arról, hogy a kérelem feldolgozása, elbírálása folyamatban van. 

Álláspontja szerint a keretes írásunkban lévő vonatkozó rész így néz ki helyesen: „Mihályi Apor Zsolt jegyző ezzel kapcsolatban július elején még azt nyilatkozta, hogy a BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft. nem nyújtott be a polgármesterhez rendeltetésmód változtatásra irányuló, településképi eljárás lefolytatása iránti kérelmet, azonban Vargha szerint – Vass György bejegyzésének értelmében – az önkormányzat »tudomásul vette« a HelloParks július közepén benyújtott rendeltetésmód változtatásra vonatkozó kérelmét az érintett csarnokra”. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk