Még a fideszesek is tiltakoznak az akkumulátor-összeszerelő üzem ellen Fóton

Belpol

Az önkormányzat sem tudta, hogy a Fóton épülő ipari parkban egy akkumulátor-összeszerelő üzemet is létrehozna egy kínai cég. A beruházás dokumentációját hiányosnak találták, a képviselő-testület pedig pártállástól függetlenül megszavazta, hogy ennél sokkal több vizsgálatra lesz szükség. 

Múlt héten számoltunk be róla, hogy a Futureal-csoport által épített, Magyarország egyik legnagyobb ipari és logisztikai parkjának, a HelloParksnak a csarnokában egy akkumulátor-összeszerelő üzemet akar létesíteni 14 ezer négyzetméteren a kínai BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft. Csakhogy erről az önkormányzat sem tudott, hiába folytak korábban tárgyalások a beruházást érintően. 

Az ügyről Vargha Nóra független önkormányzati képviselő számolt be a közösségi oldalán, aki egy előterjesztést is benyújtott a képviselő-testület elé, hogy tiltakozzanak a beruházás ellen. Illetve felkértek egy környezetvédelmi szakértőt, hogy vizsgálja meg a tervezett üzem dokumentációját. 

Vargha pár nappal később a Facebookon már arról írt, hogy a csütörtöki bizottsági és rendkívüli testületi ülés kezdetén kaptak egy környezetvédelmi szakértői véleményt a gyárral kapcsolatban, ami alátámasztotta a korábbi gondolataikat. „Lehet, hogy rossz lesz nekünk ez a gyár, lehet, hogy nem, de az anyag, amiből ezt tudnunk kellene, súlyosan hiányos!” 

Mint írta, a képviselők párthovatartozástól függetlenül álltak ki amellett, hogy ne engedje a hatóság további vizsgálatok nélkül az üzem megvalósulását. 

„A környezetvédelmi szakvélemény és a saját álláspontunk alapján 11 pontban kifogásoltuk meg a dokumentációt,

többek között környezeti hatástanulmányt, gyártásra vonatkozó műszaki dokumentációt, akkreditált szakértői kockázatelemzést és környezetvédelmi utánkövetést kértünk. Az észrevételeink ma elmentek a Pest Megyei Kormányhivatalba, most már rajtuk múlik: a nyilvánvaló dokumentációs hiányosságok ellenére engedik-e tovább az üzemet” – írta Vargha a Facebookon. 

A testületi ülés után telefonon beszéltünk a képviselővel, aki elmondta, hogy a testület gyakorlatilag egységesült, pártállástól függetlenül tiltakoznak a beruházás ellen, ami azért is érdekes, mert Fót a választókerület egyik legfideszesebb települése: a polgármester mellett további 7 kormánypárti képviselő van a 12 fős testületben.

Hozzátette, az önkormányzatnak egyébként semmilyen hatásköre nincs a beruházás leállítására, ugyanakkor a képviselő-testület tiltakozásának van jelentősége, mert így nyomást lehet gyakorolni a kormányhivatalra, hogy készítsen környezeti hatástanulmányt, illetve tegyen eleget a további követeléseknek is. 

Szerinte a problémát az okozza, hogy a hasonló tevékenységet folytató vállalatok (melyekről egyre több van a térségben) nem fordítanak kellő figyelmet a környezetvédelmi előírások betartására. Példaként a gödi Samsung SDI-gyárat említette, ahol egyrészt sorozatosak a balesetek, másrészt sorra meg is bírságolják, viszont sem a hatóságnak, sem pedig az önkormányzatoknak nincs semmilyen eszköz a kezében, hogy rászorítsák a céget arra, hogy megfelelően működjön. 

Vargha elmondása szerint Fóton „allergiás reakció” lép fel az emberekben, amikor akkumulátorgyárról hallanak:

„Rettenetesen megijedünk, hiszen itt van a rossz tapasztalat a szomszédban”

– fogalmaz. 

A gödi Samsung-gyárral kapcsolatban hosszú listát lehetne írni, hogy mikor, mivel borzolta a kedélyeket a városban. Előfordult már, hogy szivárgott az elektrolit a gyár területén, illetve idén májusban egy szakértői vizsgálat lítiumot és eg N-metil2-pirrolidon (NMP) nevű oldószert találtak a gödi kutak vizében. A hétvégén pedig arról írt a Göd-ÉRT Egyesület a Facebookon, hogy tűz ütött ki a Samsung-gyár területén, amiről nem kapott tájékoztatást a gödi önkormányzat. 

Vargha egyébként pár hete arról beszélt lapunknak, hogy felvetette a testületnek, hogy áldozzanak a levegő-tisztaság mérésre, ugyanis a térségben jellemző a nyugati, északnyugati széljárás, ezért a gödi gyár működésével és bővítésével járó kárós anyagokat, illetve felvert port is Fótra viheti a szél. 

A BYD Electric Kft.-nek Komáromban már van egy üzeme, ott alapvetően elektromos buszok készülnek, míg Fóton az ezekhez szükséges akkumulátorokat szerelnék össze (Komáromban pedig szintén vannak már akkumulátorgyárak, ezekről itt írtunk). Megkerestük a céget még korábban, hogy miért nem jelezték az önkormányzat számára a terjeszkedési szándékukat, de nem kaptunk választ.

Megkerestük a kormányhivatalt, hogy eleget tesznek-e az önkormányzat kéréseinek. Válaszlevelükből ez nem derül ki, ugyanis azt írták, hogy „az érintett önkormányzatokat ügyféli jogállás illeti meg, ennek keretében tehetnek nyilatkozatot. A Pest Megyei Kormányivatal az ügyféli észrevételt, kérést, követelést annak tartalma alapján vizsgálja, döntését a hatályos jogszabályok alapján hozza meg”

A Futurealé-csoportnak is írtunk, hogy a tárgyalások során miért nem említették az akkumulátor-összeszerelő üzemet, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. 

Frissítés délelőtt 10 óra 40 perckor

A Futureal-csoport az alábbi választ küldte megkeresésünkre. 

„A Futureal-csoporthoz tartozó HelloParks a megfelelő engedélyek birtokában ipari parkot fejleszt Fóton, melynek területén üzem- és raktárcsarnokokat ad bérbe. Cégcsoportunk minden fejlesztésnél körültekintően, a helyi szabályokat és a biztonsági, illetve környezetvédelmi előírásokat betartva végzi tevékenységét és ugyanerre kötelezzük a meglévő és leendő bérlőinket is.

A hivatkozott fóti terület övezeti besorolása lehetővé teszi az említett tevékenység végzését, vagyis az akkumulátorok biztonságos összeszerelését. A helyi önkormányzattal együttműködésben dolgozunk, csak olyan partnereink vannak, akiknek a tevékenysége az említett övezeti besorolással összhangban van. Ha a tevékenységéhez bármilyen további engedélyre van szüksége egy bérlőnek, akkor ő ezt rendszerint önállóan, a bérbeadó tájékoztatása mellett, a releváns hatósággal közvetlenül jár el, ahogy ez jelen esetben is történt. Amennyiben egy bérlő tevékenysége engedélyhez kötött, az adott tevékenységet az engedély megszerzéséig nem kezdheti meg”. 

Nemrég Győrszentivánon is komoly felháborodást és tiltakozásokat váltott ki a helybe tervezett akkumulátorgyár, a helyi viszonyokról itt írtunk korábban: 

A távol-keleti, akkumulátorgyártással foglalkozó cégek magyarországi terjeszkedésével ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen:

(Címlapképünkön: A gyártó emblémája a tizenkét méter hosszú, szóló elektromos városi autóbuszon a komáromi ipari parkban 2017. szeptember 21-én. A helyi BYD Electric Bus and Truck Hungary Kft. áprilisban megnyílt üzemében elkészült a társaság első két elektromos busza. MTI Fotó: Krizsán Csaba). 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk