Még nem szerezte meg az engedélyeit a fóti akkumulátorüzem, Szijjártó mégis bejelentette

Belpol

Több eljárás is zajlik, aminek értelmében jelenlegi állapotában nem kezdheti meg működését az üzem. Kérdés, hogy politikai nyomásgyakorlásról van-e szó, vagy nem is ott lesz a gyár, ahova eredetileg tervezték.

Szijjártó Péter külügyminiszter a közelmúltban jelentette be, hogy Fóton akkumulátor-összeszerelő üzemet létesít a BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft. tízmilliárd forint értékben, amihez a kormány mintegy egymilliárd forintot biztosított. A bejelentés nagy vihart kavart a környéken, ugyanis mindenki ismeri a pár kilométerre található gödi Samsung-gyár történetét, és a helyiek attól tartanak, hogy az ottani történések ismétlődnek meg Fóton. 

A bejelentés ugyanakkor nem volt előzmény nélküli. Már október végén foglalkoztunk a Fótra települő üzemekkel, ugyanis a BYD Electic Bus & Truck Hungary Kft. mellett a HTNS Hungary Kft. is létesít egyet Magyarország egyik legnagyobb logisztikai és ipari parjkában, a HelloParksban. (A HTNS Hungary Kft. üzemében veszélyes anyagokkal foglalkoznak majd, ami miatt a fideszes település pert kezdeményezett, vagyis a lakosság mellett a városvezetés is tiltakozott.) 

„Nincs jelentős környezeti hatás”

Vargha Nóra független önkormányzati képviselő hívta fel rá a figyelmünket, hogy a környezetvédelmi hatósági feladatokat elláttó Pest Vármegyei Kormányhivatal áprilisban úgy találta, hogy a BYD Electic Bus & Truck Hungary Kft. összeszerelő üzemének nincs jelentős környezeti hatása, ezért nem kell környezeti hatásvizsgálatot lefolytatni. Ugyanakkor a hatóság szerint a hongkongi hátterű vállalat csarnokára kiadott építési engedély alapján nem lehet akkumulátor-összeszerelést végezni. 

A határozat szerint egészen pontosan a tervezett tevékenység a létesítés helye szerinti településrendezési tervvel csak részben van összhangban, „azonban az összhang legkésőbb a tervezett tevékenység szükséges településképi bejelentési eljárás iránti kérelem előterjesztéséig megteremthető”. Továbbá a tervezett tevékenység „bejelentés-köteles ipari tevékenységnek” minősül, ezért a jegyzőnek haladéktalanul meg kell győződnie arról, hogy a helyi építési szabályzat szerint a telepen az adott tevékenység végezhető-e. Amennyiben megállapítja, hogy nem végezhető, „az ipari tevékenység végzését megtiltja és a telepet bezáratja”. 

A határozat szerint továbbá

a csarnoképület jelenlegi rendeltetésébe a tervezett tevékenység, magyarán az akkumulátor-összeszerelés nem illeszthető be, ezért településképi eljárást kell lefolytatni, 

melyez az építmény rendeltetésének megváltoztatására irányuló kérelmet kell benyújtani a polgármesternek. 

Megkerestük a város jegyzőjét, Mihályi Zsolt Aport, aki az alábbi tájékoztatást adta: „A BYD Electric Bus&Truck Hungary Kft. bejelentésköteles ipari tevékenységének nyilvántartásba vételi kérelme tárgyában még nem született döntés, az erre irányuló eljárást – előkérdések tisztázásáig – felfüggesztettem. A BYD Electric Bus & Truck Hungary Kft. mindezidáig nem nyújtott be Fót Város polgármesteréhez rendeltetésmód változásra irányuló településképi eljárás lefolytatás iránti kérelmet, így e tárgykörben sem született önkormányzati döntés.” Magyarán a jegyző válasza értelmében az idevágó eljárások lefolytatásáig és az azok végén született, a vállalat számára pozitív döntésig, vagyis jelen állapotban nem üzemelhet az akkumulátor-összeszerelő üzem. 

Egyébként helyi civilek pert indítottak a kormányhivatal határozata ellen, az azonnali jogvédelmet pedig nem utasította el a bíróság, vagyis még a levegőben lóg egy eljárás az összeszerelő-üzemmel kapcsolatban. Értelemszerűen ha az eljárás végén úgy döntenének, hogy mégiscsak kell a környezeti hatástanulmány, az tovább tolja a gyár ügyét. Ezzel a témával a 24.hu foglalkozott a napokban. 

A képviselő szerint vagy nyílt politikai nyomásgyakorlás miatt jelentette be Szijjártó a gyárat, vagy tényleg jön a tízmilliárdos beruházás, csak egy eddig nem ismert területre. Vargha egyébként hajlik az utóbbira, hiszen szerinte egy 10-15 ezer négyzetméternyi csarnokba nem lehet tízmilliárdos beruházást csinálni. Ez azt jelentheti, hogy a csarnokot bővítik, esetleg az M3-as autópálya másik oldalán, vagy Fót valamely más közigazgatási területén terveznek építkezni. 

 
Szijjártó Péter széttárja kezé
Fotó: MTI/Kovács Attila

A polgármester nem értékeli Szijjártót

Megkerestük Vass György polgármestert, akit egyebek mellett arról kérdeztük, hogy mit szól Szijjártó bejelentéséhez. Mint ismert, a polgármester a múlt héten azt nyilatkozta a számára megszavazásra váró hathavi jutalmával kapcsolatban, hogy nem érdekli Gulyás Gergely véleménye; Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban helytelenítette a bónuszt, viszont most Vass jobbnak látta, ha nem értékeli Gulyás minisztertársa bejelentését. 

A polgármester elmondta, jövő héten lesz egy fórum, ahová meghívják az érintetteket, köztük a beruházót is, és ha száz százalékosan biztosítani tudják, hogy egy gramm veszélyes anyag nem szabadul fel, akkor lehet beszélni az üzemről. 

„A fótiak egészsége többet ér, mint az iparűzési adó” 

– fogalmazott.

Amennyiben az ellenkezője derül ki, akkor az önkormányzat úgy fog keresztbe feküdni a beruházásnak, ahogy tud. Hozzátette, a gödi Samsung Fóton akart létesíteni egy munkásszállót. „Van egy gyönyörű épületünk a Móricz Zsigmond úton. Én akadályoztam meg: azt mondtam, hogy itt a büdős életben nem lesz munkásszálló” – mondta. 

Érdekesség, hogy egy friss előterjesztés értelmében „kiss teljesítményű erőmű” létesülhetne a városban. Vass szerint egyes területek alkalmasak lennének naperőműpark telepítésére, de ezekkel kapcsolatban még semmilyen tárgyalás nem történt, még csak teoretikusan merült fel a kérdés, a területek átminősítéséhez hatósági engedélyek kellenek. Ugyanakkor ezeknek állítása szerint semmi köze a Fóton épülő akkumulátoros üzemekhez. 

Írtunk a külügyminisztériumnak is, és a BYD Electric Bus & Truck Kft.-nek, de ezidáig nem érkezett válasz. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk