Pert kezdeményez Fót fideszes polgármestere a városban létesülő akkumulátorüzem miatt

Belpol

A katasztrófavédelem nemrégiben engedélyezte egy dél-koreai cégnek 4000 tonnányi veszélyesanyag tárolását az agglomerációs településen. Vass György szerint a döntés jogsértő, ezért bíróságra terelné az ügyet. 

Közigazgatási pert indít a kormánypárti Fót a városban létesülő akkumulátor veszélyesanyag-raktár miatt – írja a polgármester a Facebookon

A múlt év végén derült ki, hogy két akkumulátoros egység is létesülhet az agglomerációs településen: a kínai hátterű BYD ElectricBus & Truck Hungary Kft. csarnokában akkumulátor-összeszerelő üzemet hozhat létre, a dél-koreai HTNS Hungary Kft. pedig felső küszöbértékű veszélyes anyagok tárolását tervezi. 

Vargha Nóra független önkormányzati képviselő január 4-én számolt be róla, hogy a Pest Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság engedélyezte a HTNS Hungary Kft. raktára számára a négyezet tonnányi veszélyes anyag tárolását. „Nem gond, hogy kb. kétezer ember él 500 méterre, nem gond, hogy a csarnok alatt vízbázis van, nem gond az sem, hogy közvetlenül szomszédos földtulajdonos bőven a baleseti hatásterületen belül van. A biztonsági jelentésben a hatóság szerint minden a lehető legjobban van leírva, minden rendben van és persze rendben is lesz. Működik a rendszer. Nincs itt semmi látnivaló” – fogalmazott Vargha Nóra Facebook-bejegyzésében

Vass György polgármesterrel még az engedély megadása előtt nagyjából másfél hónappal beszéltünk az akkumulátor-üzemekről, amikor is azt mondta „arról szó sem lehet, hogy itt bármilyen szennyezőanyagot termelő létesítmény zöld utat kapjon. Víz-, levegő-, zaj-, fényszennyezés nem lehet, ami a várost vagy az életkörülményeket befolyásolná.” Hangsúlyozta, megvizsálják a kérdést, és ha kell, akkor tiltakozni fognak. 

Az elhatározás mostanra születhetett meg a városvezetőben, ugyanis azt írja közösségi oldalán, hogy a város biztonságánál semmi nem lehet fontosabb. „Holnap Képviselő-testületi ülést tartunk, azzal a céllal, hogy településünk vezetőjeként további konkrét lépéseket tegyek a fótiak védelmében. Az ülésen be fogom nyújtani azt a konkrét javaslatomat, amely szerint Fót Város Önkormányzata közigazgatási pert indít és bíróságon támadja meg a Katasztrófavédelmi Igazgatóság döntését a HTNS Hungary Kft. veszélyes tevékenység végzésére irányuló katasztrófavédelmi engedély iránti kérelmére, és a Telephelyre vonatkozó biztonsági jelentésére vonatkozóan.

Meglátásunk szerint a Katasztrófavédelmi Igazgatóság döntése jogsértő, ezért határozott lépést sürgetek” 

Mint írja, polgármesterként elkötelezett amellett, hogy a városvezetés megtilt minden olyan vállalkozást, tevékenység létrehozását, vagy meglévő vállalkozás tevékenységi körének bővítését, amely

  • a környezetre a legcsekélyebb mértékben is káros hatással lehet,
  • létrejöttével a környezetkárosítás legkisebb kockázata is fennáll,
  • az ott lakók - beleértve a külterületen élőket is- egészségét károsíthatja,
  • hang- vagy fényszennyezéssel, víz-, talaj- illetve légszennyezéssel jár, az életviszonyokat negatívan befolyásolhatja,
  • illetve létrehozása/bővítése a helyi környezetvédelmi rendelet bármely részének ellentmond.

Érdekességképpen tesszük hozzá, hogy kedden beszéltünk a polgármesterrel, hasonló témában, a gödi Samsung-gyár bővítését illetően. Dél-koreai sajtóértesülések szerint ugyanis a vállalat a BMW-vel közös tevékenységbe kezdhet a már meglévő két üzeme mellett (az értesülést a két vállalat nem cáfolta megkeresésünkre). Vass György ekkor nem említette, hogy bírósági útra terelné a fóti üzem ügyét. 

Szombathely nemet mond az akkumulátor-gyárkra címmel közölt cikket az ugytudjuk.hu, amiben arról ír: a város képviselő-testülete „kinyilvánítja egyetértését azzal a városvezetői döntéssel, amely 2022. évben, akkumulátoriparhoz kapcsolódó, szombathelyi beruházási szándék visszautasítását eredményezte”. A cikkben, illetve az azt szemléző 444.hu írásában az is olvasható, a 21 fős testület 13 tagja szavazott igennel a javaslatra. A 8 fős Fidesz-frakcióból hatan voltak jelen, de a frakció egyetlen tagja sem nyomott gombot.

(Címlapképünkön: Vass György, Fót polgármestere. Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk