Akkumulátor-összeszerelő üzem létesül Fóton

  • narancs.hu
  • 2023. június 28.

Gazdaság

Szijjártó Péter büszkélkedett el a BYD kínai elektromosautó-gyártó tízmilliárd forintos beruházásával.

Első körben száz új munkahelyet jelent az az akkumulátor-összeszerelő üzem, amit Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kínai Sencsenben jelenetett be szerdán.

Az üzemben nem gyártják, csupán összeszerelik majd az elektromos akkumulátorokat. A körülbelül tízmilliárd forint értékű, hamarosan elkészülő beruházás első körben száz új munkahelyet fog teremteni,

a kormány ehhez nagyjából egymilliárd forintos támogatást biztosított.

„Ez a beruházás növeli Magyarország szerepét az európai elektromos autóipari átállásban” – mondta Szijjártó, hangsúlyozva, hogy a BYD ma a világ legnagyobb elektromosautó-gyártója, míg az elektromos akkumulátorok terén a második legnagyobb szereplő, továbbá a távközlésben, a telekommunikációban és az informatikában is a globális élvonalban van.

A cég Komáromban elektromos buszokat gyárt, amelyek rendkívül népszerűek mind Magyarországon, mind Európa többi részén, a londoni tömegközlekedésben például 80 százalék körüli a részarányuk. Hazánkban a kormány támogatásával az önkormányzatok folyamatosan cserélik le régi környezetszennyező buszaikat elektromosra, és az ilyen, újonnan forgalomba állított járművek mintegy 42 százalékát a BYD adja.

„Ez azt jelenti, hogy Magyarországon az elektromos buszok tekintetében a kínaiak abszolút piacvezető pozícióra tettek szert” – mondta.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy az elektromos autóipar határozza meg a világgazdaság következő éveit és évtizedeit. „A világon kibocsátott valamennyi károsanyag 14 százaléka a közúti közlekedésből származik” - figyelmeztetett.

A miniszter kínai útján találkozott Sencsen polgármesterével, a Sunwoda akkumulátorgyártó cég alapítójával és a BYD vezérigazgatójával is.

A Narancs.hu korábban többször beszámolt arról, akkugyár létesülhet az észak-pesti agglomerációban lévő városban. Először ebben a cikkünkben írtunk erről:

Később kiderült, hogy az üzem ellen még a helyi kormánypárti vezetés is tiltakozik, ami azért is érdekes, mert Fót a választókerület egyik legfideszesebb települése: a polgármester mellett további 7 képviselője van a Fidesznek a 12 fős testületben.

Lassan már ott tartunk, nincs olyan nap, amikor a kormány ne jelentené be, hogy újabb akkumulátorgyár létesül az országban. Mindez jól követhető a témával foglalkozó cikkeinkben, melyeket itt gyűjtöttünk össze:

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyen nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazságot. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk