Alakul az ellenállás? Újabb két debreceni tanszék határolódott el Putyin díszpolgárságától

  • narancs.hu
  • 2017. szeptember 7.

Belpol

Ők sem kérnek az autokraták magasztalásából.

A saját weboldalukon közölt állásfoglalásban reagált két újabb tanszék a Debreceni Egyetem vezetőinek döntésére, amely során megszavazták, hogy az intézmény díszpolgári címet ad Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. Elsőként egy hete az Alkotmányjogi Tanszék határolódott el a szenátusi döntéstől, majd a Szervetlen és Analitikai Kémiai Tanszék, csütörtökön pedig az Analízis és a Fizikai Kémiai Tanszék csatlakozott a nyíltan elégedetlenkedőkhöz – szúrta ki a 24.hu. Az újonnan csatlakozók jelezték, hogy az Alkotmányjogi Tanszék állásfoglalását támogatják, amelyben egyebek közt ez áll:

„Az autokraták magasztalása elfogadhatatlan számunkra, mindennel ellenkezik, amit az egyetemi szakmai munkánk során képviselünk.”

A napokban egy oktató is lépett, Vajda Mihály Széchenyi-díjas filozófus, az egyetem Filozófia Tanszékének korábbi vezetője nyílt levélben közölte, hogy visszaadja a professor emeritusi címét, mivel nem akar fenntartani semmilyen kapcsolatot egy intézménnyel, amelynek Vlagyimir Putyin a díszpolgára. Vajda Mihállyal a magyarnarancs.hu interjút készített, amelyben a döntés okairól is faggattuk.

A Magyar Narancs csütörtökön megjelent lapszámából az is kiderül, miként szállták meg Kósa Lajos emberei a Debreceni Egyetemet, és az intézmény oktatói hogyan minősítik a rektor munkáját.

Akik Putyin egyetemi díszpolgárságáról döntöttek

Hogyan szállták meg Kósa Lajos emberei a Debreceni Egyetemet? A Magyar Narancs friss számából megtudhatják. „Morális nihil.” „Gátlástalanság, elvtelenség, dilettantizmus.” „Fideszes politikusok által kívülről vezérelt belső ámokfutás.” „Pökhendi rangkórság és alávaló sunnyogás.” „A haverok és hozzátartozók helyzetbe hozása.” „Kósa Lajos és Orbán Viktor talpának intézményi szintre emelt nyalása.”

Figyelmébe ajánljuk