Alakul az ellenzéki közös lista: a DK-nak jutna a legtöbb hely

  • narancs.hu
  • 2022. január 28.

Belpol

Folynak az egyeztetések, maradt még néhány nyitott kérdés.

Újabb találkozót tartottak az ellenzéki pártvezetők – a miniszterelnök-jelölt Márki-Zay Péter nélkül, de tudtával. A közös lista majdnem kész van, de még akadnak nyitott kérdések, tudta meg az atv.hu.

Azt írják, a pártok listás helyeinek elosztásáról nem egységesen, hanem 4:2 arányban szavaztak a pártvezetők, a listáról azonban konszenzussal kell dönteni, így a vita még nincs lezárva.

A lap információi szerint az LMP frakcióalakítási garanciát kapott a DK-tól, a Jobbiktól és a Momentumtól, ami azt jelenti, hogy ha a várakozásokkal szemben nem 2, csak 1 egyéni győztese lesz a zöld pártnak, akkor is biztosítják számára a frakcióalakításhoz szükséges listás mandátumot. A DK-Jobbik-Momentum-LMP alkalmi szövetség azt az ajánlatot tette az MSZP-nek és a P-nek, hogy a két párt együtt annyi befutó helyet kaphat, mint a Momentum egyedül.

A DK, a Jobbik, a Momentum és az LMP igen szavazatával, az MSZP és a Párbeszéd ellenében a következőképpen néz ki most az ellenzéki listára vonatkozó többségi álláspont (ami az első 45 helyet illeti):

  • DK 14
  • Jobbik 12
  • Momentum 8
  • MSZP és Párbeszéd együtt 8
  • LMP 3 vagy 4.

Arról is körvonalazódik már a kompromisszum, amit Márki-Zay Péter kért, hogy három roma politikus kerüljön a listára: a lap szerint arról egységesen döntöttek a pártok, hogy a miniszterelnök-jelölt kérését legalább részben teljesíteni fogják.

Azt viszont egységesen elutasították, hogy a Mindenki Magyarországért Mozgalom politikusai felkerüljenek a közös ellenzéki listára. A lap megjegyzi: ettől függetlenül Márki-Zay Péter MMM-es támogatói valamely ellenzéki párt kvótájának terhére természetesen a listára kerülhetnek még, de külön kvótát nem kapnak a pártoktól.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk