Alaptörvény-ellenes a transz emberek nemváltoztatásának ellehetetlenítése a Miskolci Törvényszék szerint

  • narancs.hu
  • 2020.11.24 17:55

Belpol

Az Alkotmánybíróság elé kerül az ügy.

Alkotmányellenesen lehetetlenítették el a transz emberek nemének jogi elismerését a Miskolci Törvényszék szerint a tavasszal elfogadott közigazgatási salátatörvényben – közölte a Háttér Társaság.

A szervezet közleménye szerint a bíróság arra kéri az Alkotmánybíróságot, vizsgálják felül a Alaptörvény erre vonatkozó, 33. paragrafusát. Az Alkotmánybírósághoz fordulás ellen az alperes anyakönyvvezető képviselője sem tiltakozott.

Az Alkotmánybíróságnak 90 napja van állást foglalni a kérdésben.

A Háttér Társaság közleményében megjegyzi, hogy mivel Budapest Főváros Kormányhivatala a korábban létező jogi szabályozás ellenére már évek óta nem bírálta el a transznemű emberek kérelmeit, a hivatalban május elejére nagyszámú ilyen kérelem halmozódott fel. Több tucat kérelmező az LMBTQI szervezethez fordult, hogy közigazgatási perben támadják meg az elutasító döntéseket.

A keresetek szerint ugyanis az elfogadott jogszabály sérti az emberi méltóságot és a magánélet védelmének biztosítását. Vagyis az emiatt ellentétes az Alaptörvényben foglaltakkal.

Korábban egyébként az Alkotmánybíróság egyébként már korábban is megállapította, hogy a transzneműek esetén a nem- és az ehhez kapcsolódó névváltoztatás korlátozhatatlan és alapvető jog, ugyanezt több alkalommal is kimondta a strasbourg-i Emberi Jogok Európai Bírósága is –emlékeztet a szervezet.

 

 

Neked ajánljuk