Alig három hét után ismét bíróság elé állítják a pécsi hajléktalan férfit

  • 2018. november 14.

Belpol

Abszurdisztán jelentkezik.

Csütörtökön újabb tárgyalása lesz Gyulai Istvánnak, a 3 hete hajléktalanság miatt bíróság elé állított, de felmentett 60 éves pécsi férfinak - írja a Szabad Pécs információira hivatkozva a 444.hu.

Az utcán élésre vonatkozó új szabályok feltételezett megsértése mellett most egy másik szabálysértési ügyben is ítéletet mondhatnak róla.

A hajléktalan férfit ismét dr. Kiss Gábor Mihály ingyen fogja képviselni, aki a lapnak elmondta, hogy nem tartja életszerűnek, hogy valaki, akit három hete már bíróság elé vittek hajléktalanság miatt, ennyi idő alatt megnyugtató módon rendezni tudja az életét.

A portál arról is ír, hogy összesen két eljárást indítottak a körzetben és azt mindkettőt a 60 éves férfi ellen. Ezt az információt megerősítette a Gyulai István ügyvédje is, aki azt is hozzátette, nincs tudomása arról, hogy október vége óta Pécsett vagy akár más városban is lett volna tárgyalás.

Ennek oka lehet az is, hogy korábban a kaposvári és  a székesfehérvári járásbíróság is alkotmánydértőnek  titulálta a törvénymódosítást ezért az AB-hez fordultak.

A jogász a megszüntetett perben a múlt alkalommal arra is hivatkozott, hogy szerinte a magyar jogrendbe nem illeszkedik a hajléktalanság elleni jogszabálymódosítás. Ő is indítványozta, hogy forduljon emiatt a bíróság az Alkotmánybírósághoz, de ezt az érvelését Pécsett nem fogadták el.

A székesfehérvári bíróság is alkotmányellenesnek találta a hajléktalantörvényt

Már a második járási bírósági beadvány talál problémát a hajléktalanok büntetésében. Újabb bíróság függesztette fel a hajléktalantörvény miatt indult eljárásokat és találta alkotmánysértőnek a hajléktalanokat embertelenül büntető jogszabályt. A kaposvári után a Székesfehérvári Járásbíróság is az Alkotmánybírósághoz fordult az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértéséről szóló törvény miatt.

Figyelmébe ajánljuk