Alkotmánybírósághoz fordult a lúgos támadó, börtönbüntetése végrehajtásának felfüggesztését kéri

  • narancs.hu
  • 2019. november 1.

Belpol

Beadványa szerint helyrehozhatatlan károkat okoz neki a helyzet fenntartása.

Alkotmányjogi panaszt nyújtott be a lúgos orvos néven elhíresült Bene Krisztián. Benét tavaly júliusban ítélte el jogerősen a Kúria életveszélyt okozó testi sértés és más bűncselekmények miatt. Beadványa szerint helyrehozhatatlan károkat okoz neki (!) a helyzet fenntartása – írta a 168 Óra.

Bene ügyvédjének indoklása szerint alkotmányellenes a Kúria hivatkozása és ítélete, ezért kérték, hogy semmisítsék meg a jogerős ítéletet, az ügyet pedig tárgyalják újra a harmadfokon. A panaszt még 2018 novemberében nyújtották be, és az mai napig elérhető az Alkotmánybíróság honlapján.

A Kúria arra hivatkozott, hogy az új büntetőeljárási törvény nem hagyja, hogy akár a másodfokon megállapított tényállást, akár a minősítést módosítsák. Ezért csak a büntetés kiszabásával tudtak foglalkozni, amelyet a másodfokhoz képest két évvel megemeltek.

A hivatkozás szerint a büntetőeljárásról szóló törvény változása miatt nem kaphatott a férfi lehetőséget semmilyen, még korlátozott felülvizsgálatra sem. Az ügyvédi közlés szerint emiatt Bene elesett a valódi felülvizsgálattól, így sérült a tisztességes bírói eljáráshoz, valamint a jogorvoslathoz való joga.

A panasz úgy szól, hogy függesszék fel a 2018-ban jogerőre emelkedett börtönbüntetés végrehajtását, mivel az Bene Krisztián számára visszafordíthatatlan károkat okozott.

Mint ismert, Bene Krisztán bosszút akart állni volt barátnőjén, Renner Erikán, aki szakított vele, ezért 2013 márciusában maszkban megtámadta a nőt a lakásában, aki éppen a kutyáját akarta levinni sétálni. Egy injekcióval elkábította, majd lúgot öntött a nemi szervére. Az elkövető első fokon négy évet kapott, ezt súlyosbította később a bíróság kilencre, majd azt a Kúria tizenegyre.

Az Alkotmánybíróság november 5-én foglalkozik majd a panasszal.

Figyelmébe ajánljuk