Állami forrásból járt pénzeső katolikus papoknak karácsonykor

  • narancs.hu
  • 2022. február 7.

Belpol

Az esetről a Szemlélek számolt be egy vasárnapi cikkben.

„Több katolikus pap megerősítette a Szemlélek számára, hogy a legutóbbi karácsonyhoz kapcsolódva olyan pénzösszeg érkezett a számlájukra, ami máskor nem szokott nekik járni” – kezdi cikkét az online lap, majd azzal folytatják, hogy információik szerint a Tiszántúlon 300 ezer forintot kaptak a papok idén a püspökségtől. A Dunántúlon két lelkipásztorról írnak, akik idén 500 ezer forintot kaptak személyi kifizetésként, igaz, nem tartották meg az összeget, hanem egyből utalták is tovább a plébánia számára.

A legnagyobb összegről egy az ország középső régiójában dolgozó pap számolt be, az ő számlájára 910 ezer forint érkezett hasonló módon.

A lap a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciához fordult az ügyben. Az MKPK sajtóosztálya megkeresésükre azt válaszolta, hogy nincs tudomásuk arról, hogy „a Magyar Katolikus Egyház papjai egységesen, határozott összegű jövedelempótlékot kapnának.” Azt ugyanakkor megerősítették, hogy  „gyűjtő fogalommal egyházi személyek (azaz különböző hitéleti területen dolgozó munkatársak, köztük valóban a lelkipásztorkodásban lévő papok is) ebben az időszakban kapják meg azt az ún. kiegészítő jövedelempótlékot, amelynek összege egyházmegyénként, kis- és nagyobb településenként, illetve feladatkörönként is eltérő lehet, és amely a havi jövedelmet hivatott kiegészíteni. Ez kerül most utólag, több hónapra visszamenőlegesen egy összegben kifizetésre.”

A Szemlélek megpróbálta kideríteni, hogy a jövedelempótlékot milyen forrásból fizették ki az érintetteknek, ugyanis, mint írják, a papok Magyarországon jellemzően nem kapnak fizetést, jövedelmet az egyházmegyei hivataltól. Erre azonban nem kaptak választ. Kérdéseikkel a Miniszterelnökséget is megkeresték, onnan azonban azt a választ kapták, hogy „a Kormánytól sem tavaly, sem idén nem kaptak karácsonyi jövedelempótlékot sem a katolikus papok, sem más egyházak papjai, lelkészei, rabbijai”.

Mindezzel szemben a kifizetések indoklása szerint a jövedelempótlék a „Magyar Köztársaság (sic!) Kormánya” és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia között létrejött megállapodás alapján, a hitéleti szolgálatot ellátó egyházi személyek jövedelmének kiegészítésére szolgál.

A Szemlélek szerint felmerül, ha tényleg jövedelemkiegészítésről lenne szó, miért nem havonta „egészítették ki” a jövedelmeket az év folyamán, miért csak karácsonykor lehetett hirtelen szüksége a papoknak egyszerre sok százezer forintra.

A lap megszólaltatott több érintett papot is, többen felidézték, hogy korábban azt kommunikálták feléjük, hogy a járvány idején tanúsított helytállásunk miatt kapnak plusz pénzt az államtól. Egyikük ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy bár őt nem befolyásolja tevékenységében és gondolkodásában az érkezett juttatás, nem tartja szerencsésnek, hogy pár hónappal a választás előtt került erre sor, mert szerinte ezt nehéz nem egyfajta „júdáspénznek” tekinteni. A lelkipásztor szerint az egészségügyben sokkal jobb helye lett volna ennek a támogatásnak.

A vélhetően állami forrásból származó jövedelemkiegészítések együttesen milliárdos összeget tehetnek ki a lap szerint.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Gyúlnak a fények

  • - minek -

Szép számmal akadnak olyanok a popvilágban, akiknek tinédzserként hull az ölükbe a világhír, míg mások hosszú időn át, sok kitérővel küzdenek meg a sikerért, s ha látszólag későn rajtoltak is, mégis mindig akkor érnek oda a célhoz, amikor kell.

Kabuki Kőbányán

  • Kiss Annamária

A 19. századi Japán egyik leghíresebb írója, IV. Namboku Curuja kabuki színműve nyomán Silviu Purcărete a román nyelvű Radu Stanca Nemzeti Színházban 2018-ban rendezte meg ezt az előadást, hogy még abban az évben elnyerje vele a román színházi szövetség (UNITER) díját, három kategóriában is.

Utcazene

Mint egy hatásvadász romantikus szimfónia, a BMC Ligeti-fesztiválja is a végére tartogatta a nagy csúcspontokat. (Az első beszámolónkat lásd: Haj, ifjúság, Magyar Narancs, 2023. június 1.) A Ligeti találkozik Kurtággal című koncertet Pierre Charial produkciója nyitotta. A 80 éves, hórihorgas, mutatványosra emlékeztető kintornás még Ligetivel dolgozta ki a mester jó néhány darabjának átiratát.

Megkérték Gyulát

„Hivatali visszaélés miatt feljelentést teszek, mert két tanú egybehangzó állítása szerint hamis tanúzással akart a NER engem és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest »lecsukatni«” – ezt írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalára, miután a hvg.hu a nyomozati iratokat idézve megírta, Fidesz közeli macherek („üzletemberek”) és politikusok hogyan akarták lejáratni Bajnai Gordon volt miniszterelnököt és Budapest jelenlegi városvezetését.

A majdnem szentté avatott ember

Két évvel ezelőtt az azóta megboldogult Transindex.ro munkatársaként interjút készítettem Böjte Csabával. Az interjúban Böjte az abúzusokat szenvedett és a traumát feldolgozni képtelen gyerekeket „fonnyadt almáknak” nevezte, akikből „pálinkát főznek”. 
A szerzetes a beszélgetés egy pontján dühöngve felállt, és faképnél hagyott.

Hinni kell benne

Családostul a nyilvánosság előtt éli az életét a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolt Joób Márton önkormányzati képviselő, és azért küzd, hogy ne ítéljék el. Politikusként a senki földjére került, de a következő választáson is indulni akar.

Eskü, hogy megadom

Majdnem a duplájára emeli a kormány júliustól a kamatadót, az állampapír továbbra is adómentes lesz. Bár racionálisan az állampapír a legjobb befektetés, a befektetők mégis menekülnek tőle. Vajon miért? És jó megoldás-e ez ellen az adóemelés?