Állami forrásból járt pénzeső katolikus papoknak karácsonykor

  • narancs.hu
  • 2022. február 7.

Belpol

Az esetről a Szemlélek számolt be egy vasárnapi cikkben.

„Több katolikus pap megerősítette a Szemlélek számára, hogy a legutóbbi karácsonyhoz kapcsolódva olyan pénzösszeg érkezett a számlájukra, ami máskor nem szokott nekik járni” – kezdi cikkét az online lap, majd azzal folytatják, hogy információik szerint a Tiszántúlon 300 ezer forintot kaptak a papok idén a püspökségtől. A Dunántúlon két lelkipásztorról írnak, akik idén 500 ezer forintot kaptak személyi kifizetésként, igaz, nem tartották meg az összeget, hanem egyből utalták is tovább a plébánia számára.

A legnagyobb összegről egy az ország középső régiójában dolgozó pap számolt be, az ő számlájára 910 ezer forint érkezett hasonló módon.

A lap a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciához fordult az ügyben. Az MKPK sajtóosztálya megkeresésükre azt válaszolta, hogy nincs tudomásuk arról, hogy „a Magyar Katolikus Egyház papjai egységesen, határozott összegű jövedelempótlékot kapnának.” Azt ugyanakkor megerősítették, hogy  „gyűjtő fogalommal egyházi személyek (azaz különböző hitéleti területen dolgozó munkatársak, köztük valóban a lelkipásztorkodásban lévő papok is) ebben az időszakban kapják meg azt az ún. kiegészítő jövedelempótlékot, amelynek összege egyházmegyénként, kis- és nagyobb településenként, illetve feladatkörönként is eltérő lehet, és amely a havi jövedelmet hivatott kiegészíteni. Ez kerül most utólag, több hónapra visszamenőlegesen egy összegben kifizetésre.”

A Szemlélek megpróbálta kideríteni, hogy a jövedelempótlékot milyen forrásból fizették ki az érintetteknek, ugyanis, mint írják, a papok Magyarországon jellemzően nem kapnak fizetést, jövedelmet az egyházmegyei hivataltól. Erre azonban nem kaptak választ. Kérdéseikkel a Miniszterelnökséget is megkeresték, onnan azonban azt a választ kapták, hogy „a Kormánytól sem tavaly, sem idén nem kaptak karácsonyi jövedelempótlékot sem a katolikus papok, sem más egyházak papjai, lelkészei, rabbijai”.

Mindezzel szemben a kifizetések indoklása szerint a jövedelempótlék a „Magyar Köztársaság (sic!) Kormánya” és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia között létrejött megállapodás alapján, a hitéleti szolgálatot ellátó egyházi személyek jövedelmének kiegészítésére szolgál.

A Szemlélek szerint felmerül, ha tényleg jövedelemkiegészítésről lenne szó, miért nem havonta „egészítették ki” a jövedelmeket az év folyamán, miért csak karácsonykor lehetett hirtelen szüksége a papoknak egyszerre sok százezer forintra.

A lap megszólaltatott több érintett papot is, többen felidézték, hogy korábban azt kommunikálták feléjük, hogy a járvány idején tanúsított helytállásunk miatt kapnak plusz pénzt az államtól. Egyikük ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy bár őt nem befolyásolja tevékenységében és gondolkodásában az érkezett juttatás, nem tartja szerencsésnek, hogy pár hónappal a választás előtt került erre sor, mert szerinte ezt nehéz nem egyfajta „júdáspénznek” tekinteni. A lelkipásztor szerint az egészségügyben sokkal jobb helye lett volna ennek a támogatásnak.

A vélhetően állami forrásból származó jövedelemkiegészítések együttesen milliárdos összeget tehetnek ki a lap szerint.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk