„Amikor hazamegyek New Yorkba, azt mondják nekem: sajnálom, hogy Budapesten kell élned"

  • BM
  • 2020. február 20.

Belpol

David Cornstein amerikai nagykövet terjedelmes interjút adott.

„Amikor hazamegyek New Yorkba, minden alkalommal odajön hozzám valaki, és azt mondja, sajnálom, hogy Budapesten kell élned, ahol olyan nagy az antiszemitizmus. Az, ami most történt, szomorú. De általánosságban azt mondhatom, hogy az itt élő zsidók boldogok és elégedettek. Szinte soha nem történnek erőszakos cselekmények zsidók ellen” – mondta David Cornstein a 24.hu-nak adott interjújában.

Soros és Orbán

Az amerikai nagykövet szerint a kormány Soros György-ellenes plakátkampánya nem egy bújtatott antiszemita, hanem inkább „egy antiliberális kampány volt egy konzervatívbarát” környezetben. „Nem az volt a lényeg, hogy Soros György zsidó, hanem az, hogy nagyon liberális, a magyar kormány pedig konzervatív” – mondta.

Szerinte a milliárdos vállalkozó nevéhez köthető szervezet, az Open Society elképesztő mennyiségű pénzt költ, és mindennel szembe megy amit a miniszterelnök gondol. „Természetesen politikailag is működni látszik, hogy a kormány eljuttatta azt az üzenetet, hogy szemben áll Soros Györggyel” – fogalmazott. Hozzátette, nem támogatják sem Sorost, sem Orbánt, inkább olyan kétoldalú kapcsolatokat építenek, amelyek segítségével eredményeket tudnak elérni, és nem egyik vagy másik személyt bírálják.

Orbán Viktor és David Cornstein

Orbán Viktor és David Cornstein

Fotó: MTI

Elszakadni az oroszoktól

Cornstein az interjúban beszámolt arról, hogy amíg korábban csak a magyarok 42 százaléka gondolkodott pozitívan az Egyesült Államokról, most, pár évvel később már 57 százalék. Egy másik felmérés szerint az emberek 70 százaléka azt gondolja, hogy jó Magyarország és az Egyesült Államok kapcsolata. „Szerintem a magyar emberek között működik ez az új politika” – mondta.

Szerinte ez elsősorban a katonai együttműködésen mutatkozik meg, ami Magyarországnak, a NATO-nak és az Egyesült Államoknak is jó.

„(...) Új katona beszerzéseket is terveznek, és optimista vagyok, hogy az Egyesült Államokat fogják választani, hiszen mi gyártjuk a világ legjobb haditechnikáját. Emellett amikor az ENSZ-ben vagy az Európai Unióban számunkra fontos ügyek kerültek elő Magyarország nyilvánosan kiállt mellettük, megvédte az Egyesült Államokat és Izraelt” – tette hozzá.

Ugyanakkor szerinte Kínával, Oroszországgal, Szíriával üzletelni rossz döntés. „Ha nem értenek egyet velünk, az az ő dolguk. Mi viszont el fogjuk mondani a véleményünket, hátha meggondolják magukat. Az országok így viselkednek egymással” – szögezte le. „Szerintem ez a kormány nagyon szeretne elszakadni Oroszországtól, de ez egy nagyon komplex ügy. Reméljük, egyszer sikerülni fog” – fűzte hozzá.

Alsógatyában Orbánnal

A riporter emlékeztette, amikor megtörtént az ominózus Trump-Orbán találkozó, akkor arról szóltak a hírek, hogy a miniszterelnök és a nagykövet alsónadrágra vetkőztek a hazaúton a repülőgépen.

„(...) Az igazság az, hogy nagyon hosszú nap volt, éjszaka utaztunk, és mindketten nagyon fáradtak voltunk egy nagyon sikeres találkozó után. Visszafelé, a nyolcórás úton már mindketten nagyon vágytunk a pihenésre, és nem gondolom, hogy öltönyben kellett volna lefeküdnünk pihenni. Alapvetően azt szerettem volna éreztetni, mekkora különbség van abban, hogy két vezető találkozik a Fehér Ház Ovális Irodájában, majd két emberi lény pihen egy repülőgépen” – mondta erről.

Szabad Európa Rádió

Cornstein állítja nem próbálta a befolyását felhasználni arra, hogy a nemsokára Magyarországon is elinduló Szabad Európa Rádió ne legyen kritikus az Orbán-kormánnyal szemben.

„Az Egyesült Államok számára a szólás-, sajtó- és vallásszabadság nagyon fontos, emberek az életüket adták ezekért az értékekért az elmúlt évszázadok során. Minden olyan kezdeményezésnek ellenállnék, amelyek ezeknek az értékeknek ártani akar” – mondta.

Figyelmébe ajánljuk