Április végéig meghosszabbította a kormány az élelmiszerárstopot

  • narancs.hu
  • 2022. december 14.

Belpol

Mert az ársapkák működnek.

A magyar kormány április 30-ig meghosszabbította az élelmiszerárstopot – közölte az Agrárminisztérium. Az erről szóló rendelet kedd este már meg is jelentMagyar Közlönyben.

A közleményben Nagy István agrárminiszter kiemelte, hogy az ársapkák működnek, a vásárlók ugyanis azokból a termékekből vásárolnak többet, amikhez olcsóbban jutnak hozzá.

Ha ez igaz lenne, akkor cukrot liszttel enne a magyar lakosság, és étolajat inna hozzá, ami ugye érdekes lenne. A miniszter szerint az AKI Piaci Árinformációs Rendszer adatai alapján az ársapkás termékekből több fogyott idén 2021 ugyanezen időszakához képest.

Arról persze a miniszter nem beszélt, hogy sokszor, sok helyen hiánycikk több ársapkás termék, hogy vidéken, a kisebb településeken úgy kell vadászni például a cukrot vagy az olajat.

A mennyiségi növekedés oka lehet az is, hogy a vásárlók raktároznak ezekből a termékekből, a miniszter ugyanakkor a felhalmozás helyett a tudatos vásárlásra hívja fel a figyelmet.

A kormány mint ismert, 2021 őszén átmenetileg árstopot vezetett be egyes alapvető élelmiszerek esetében, majd idén novemberben bővítették a listát. Az árszabályozás jelenleg az alábbi termékekre terjed ki:

kristálycukor,

búzafinomliszt (BL 55),

finomított napraforgó-étolaj,

házi sertéscomb,

csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég,

ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8 százalék zsírtartalmú tehéntej.

(Ezeknek az ára nem lehet magasabb a 2021. október 15. napi árnál.)

tyúktojás,

étkezési burgonya, az újburgonya kivételével.

(Ezeknek az ára nem lehet magasabb a 2022. szeptember 30. napi árnál.)

A miniszter szerint az ársapka mellett biztosítani kell, hogy a rögzített árú termékek rendelkezésre álljanak. Ennek érdekében határozták meg, hogy a kereskedők az érintett termékekből a 2021. évi átlagos napi mennyiséget árusítani kötelesek. Ezen kötelezettség megtartását az árstopra vonatkozó egyéb előírásokkal együtt az általános fogyasztóvédelmi hatóság, azaz a megyei és fővárosi kormányhivatalok a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal bevonásával ellenőrzik. A szabályok megszegése pénzbírsággal vagy az üzlet bezárásával büntethető, ezért a fogyasztóvédelmi hatóság folyamatosan ellenőrzi is az árstopok, az árusítási kötelezettség és a kötelező tájékoztatás betartását.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk