Az egyházi iskolák pedagógusai közül is több százan támogatták a múlt heti tanársztrájkot

  • narancs.hu
  • 2022. december 13.

Belpol

A Piarista Gimnázium tanárainak felhívására 62-en vállaltak polgári engedetlenséget.

Összesen 447 egyházi iskolában tanító pedagógus írta alá azt a nyilatkozatot, amelyet a december 8-ai országos sztrájknapot megelőzően a Piarista Gimnázium tanárai fogalmaztak meg – írja a hvg.hu.

Ezzel az eddigi legszélesebb körű összefogás és kiállás valósult meg ebben a körben, miután múlt heti felhívásukban a piaristák arra buzdították az egyházi fenntartású iskolák tanárait, hogy vállalják a polgári engedetlenséget.

A Tanárok a Tanárokért csoport összesítése szerint az egyházi intézményekből végül 62-en csatlakoztak a múlt csütörtöki polgári engedetlenséghez, de voltak, akik sztrájkoltak, többen pedig szolidaritásukat fejezték ki azzal, hogy aláírták a piaristák nyilatkozatát.

Kedves kollégák! Ez itt a dec. 8-i egyházi iskolák nyilatkozata. Eddigi legszélesebb körű összefogás és kiállás ebben a...

Posted by Tanárok a Tanárokért on Monday, December 12, 2022

A nyilatkozat a Katolikus Egyház katekizmusát is idézi:

„Az állampolgárt lelkiismerete kötelezi arra, hogy ne engedelmeskedjék a polgári hatóságok előírásainak, amikor ezek ellenkeznek az erkölcsi rend követelményeivel, a személyek alapvető jogaival és az Evangélium tanításával. A polgári hatóságokkal szembeni engedetlenséget – amikor a hatóságok követelései ellenkeznek a helyes lelkiismerettel – az Isten szolgálata és a politikai közösség szolgálata közötti megkülönböztetés igazolja.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk