Aprópénzért dolgozott Tuzson Bence egykori irodája Pest megyének idén

Belpol

Több tízmillió forint csordogált be eddig abból a Biczi és Turi Ügyvédi Irodának, hogy a fideszes képviselő választókerületében lévő városoknak is dolgoznak. Pest Megye Önkormányzatának kisajátítási ügyeiért viszont alig több mint 2,5 millió forintot kaptak 2021-ben. 

Tuzson Bence fideszes országgyűlési képviselő, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkárának egykori ügyvédi irodája, a Biczi és Turi Ügyvédi Iroda látja el a gödi ipari-innovációs fejlesztési területtel kapcsolatos kisajátítási ügyekben a Pest Megyei Önkormányzat jogi képviseletét. A munkáért 2021-ben 2,5 millió forintot fizettek ki az irodának – értesült a Narancs.hu. 

Múlt héten derítettük ki közérdekű adatigénylés útján, hogy a Samsung-gyár közelében lévő gödi Nemeskéri-Kiss Miklós úttal párhuzamos, valamint a gödi ipari-innovációs fejlesztési terület által érintett ingatlanok kisajátításával járó valamennyi előkészítő és hatósági eljárásban, valamint jogügyletben Pest Megye Önkormányzatának jogi képviseletét 17.500 forint plusz áfa óradíjért cserébe a Biczi és Turi Ügyvédi Iroda látja el.

Megkerestük az irodát is, ahonnan egyebek mellett azt a választ kaptuk, hogy ez a szokásos piaci árnak körülbelül a fele, Göd ellenzéki vezetésű önkormányzatának jelenleg 20 000 forint plusz áfa óradíj mellett dolgoznak. Az nem derült ki adatigénylésünkből, hogy eddig összesen mekkora összeget számlázott ki a Pest Megyei Önkormányzatnak, ezért egy újabb közérdekűt nyújtottunk be. Innen tudjuk, hogy egészen pontosan 2 574 727 forintot fizettek nekik. 

 
Forrás: Pest Megye Önkormányzat
 

Ez az összeg meglehetősen alacsony azokhoz a kifizetésekhez képest, amelyeket a választókerület egyes városai fizettek az ügyvédi irodának az elmúlt években. A GÖD-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület múlt év végi közérdekű adatigénylése szerint a gödi önkormányzat 2018-ban bruttó 10 millió, 2019-ben 65 millió, 2020-ban 2,7 millió forintot fizetett az ügyvédi irodának. Legutóbbi cikkünk megírásakor megkerestük az ellenzéki vezetésű önkormányzatot; Balogh Csaba polgármester arról tájékoztatott, esélyes, hogy hamarosan felmondják a szerződésüket az irodával. 

Egy magánszemély 2016-ban fordult közérdekű adatigénylessel Dunakeszi Város Önkormányzatához, amelyből az derült ki, hogy 2010 februárja és 2016 márciusa között a fideszes Dióssi Csaba vezette település 40 millió forintot számolt el az irodának jogi tanácsadás és ügyvédi munkadíj jogcímen. A Párbeszéd Fót Város Önkormányzatánál érdeklődött hasonló ügyben; a párt idei közérdekű adatigényléséből az derül ki, hogy a szintén fideszes Vass György vezette város is kötött megbízási szerződést az irodával. 

A 2,5 millió forint töredéke annak, mint amit Göd és Dunakeszi fizetett eddig az irodának, de az ipari-innovációs fejlesztési beruházás még jó pár évig eltarthat, ami további költségeket jelent majd Pest Megye Önkormányzatának. 

Pénteken számoltunk be róla, hogy az ellenzék a Samsung-gyár miatt akciózott az önkormányzat közmeghallgatásán. 

(Címlapképünkön: Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára festi a falat a szeretetszolgálat őrbottyáni családi otthonának közösségi festésén 2021. szeptember 2-án). 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk