Tuzson Bence egykori ügyvédi irodája jár el a gödi samsungos kisajátítási ügyekben

Belpol

A Biczi és Turi Ügyvédi Iroda 17 500 forintos órabérért látja el a Pest Megyei Önkormányzat képviseletét a gödi ipari terület kisajátítási ügyeiben. Az ellenzéki Göd önkormányzatának is dolgoznak, de a város vezetése tervezi, hogy szerződést bont velük. 

Tuzson Bence országgyűlési képviselő korábbi ügyvédi irodája képviseli a Pest Megyei Önkormányzatot a gödi ipari-innovációs fejlesztési területet érintő ingatlanok ügyeiben, de az ellenzéki vezetésű Gödnek is bedolgoznak, azonban az önkormányzat azt tervezi, hogy szerződést bont velük – értesült a Narancs.hu. 

Szijjártó Péter külügyminiszter júliusban jelentette be, hogy a kormány Gödön – ahol az éppen gigantikus nagyságúra bővülő Samsung-gyár is működik – ipari-innovációs területet hoz létre. Innen-onnan lehetett hallani, olvasni róla, hogy a választókerület országgyűlési képviselőjének korábbi ügyvédi irodája, a Biczi és Turi Ügyvédi Iroda – aminek egyik vezetője Biczi Tamás, alias Kötter Tamás író, kormánypárti infuenszer – valamilyen formában részt vesz a fejlesztésben és a Samsunggal kapcsolatos ügyekben. Mint ismert, egy kormányrendelet értelmében a vállalat körüli területet különleges gazdasági övezetnek minősítették, így a helyi adóbevételeket már nem a város, hanem a megyei önkormányzat kapja meg.

Szerettük volna megtudni, hogy egészen pontosan milyen jogi feladatokat lát el az ügyvédi iroda, ezért közérdekű adatigénylést nyújtottunk be a Pest Megyei Önkormányzatnak. A Narancs.hu számára kiadott adatok szerint 2021. február 8-án köttetett szerződés a felek között. Ezek alapján a Pest Megyei Önkormányzat célja, hogy (a Samsung-gyár közelében lévő) Nemeskéri-Kiss Miklós úttal párhuzamos, valamint a gödi ipari-innovációs ipari park által érintett ingatlanok tulajdonjogát adásvétel vagy kisajátítás útján megszerezze, valamint zöldmezős beruházásokat támogasson. A Biczi és Turi Ügyvédi Iroda valamennyi ezzel kapcsolatos előkészítő és hatósági eljárásban, valamint jogügyletben látja el az önkormányzat jogi képviseletét 17.500 forint plusz áfa óradíjért cserébe. 

 
A Pest Megyei Önkormányzat és a Biczi és Turi Ügyvédi Iroda között megkötött szerződések tárgya
Forrás: Pest Megyei Önkormányzat
 

„A piaci ár fele”

„A jelenleg hatályos ügyvédi törvény szerint ma Magyarországon mindenkit megillet a szabad ügyvédválasztás joga, és mint ilyen bizalmi tevékenység során bizonyos értékhatárok alatt még közbeszerzési vagy beszerzési kötelezettség sem terheli a közszférai megbízókat” – válaszolta megkeresésünkre a Biczi és Turi Ügyvédi Iroda. Álláspontjuk szerint vélhetően szerepet játszott a kiválasztásukban az, hogy évek óta járnak el hasonló ügyekben.

„Talán büszkén állíthatjuk, hogy ezidáig több száz kisajátítási eljárást folytatott le irodánk, számos »zöldmezős« beruházást menedzseltünk jogi oldalról, és ebben a viszonylag speciális ügyfajtában való jártasságunknak köszönhetően csak az elmúlt három hónapban több felkérést, megkeresést kaptunk az ország különböző pontjairól.” Az iroda tájékoztatása szerint ők jártak el a Samsung-gyár bővítésével kapcsolatos gödi 80 hektáros ipari telephely kialakítása során is, amivel kapcsolatban egyes kisajátítási perek a mai napig folyamatban vannak,

„ennek révén bírjuk Balogh Csaba, jelenlegi momentumos Polgármester úr bizalmát is, tavalyi beszámolónkat az elmúlt két évről a jelenlegi képviselő-testület egyhangúan, ellenszavazat vagy tartózkodás nélkül elfogadta”. 

A 17 500 forint plusz áfa óradíj a szokásos piaci árnak körülbelül a fele az iroda szerint, Göd ellenzéki vezetésű önkormányzatának jelenleg 20 000 forint plusz áfa óradíj mellett dolgoznak. A Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület múlt év végi közérdekű adatigénylése szerint a gödi önkormányzat 2018-ban bruttó 10 millió, 2019-ben 65 millió, 2020-ban 2,7 millió forintot számlázott ki az ügyvédi irodának. 

Göd polgármestere: Hamarosan felmondhatjuk a szerződést

Balogh Csaba, Göd polgármestere elismerte, hogy van szerződés a felek között. Állítása szerint még az előző városvezetés bízta meg az irodát azzal, hogy a Samsung bővítkezéssel kapcsolatos kisajátítási pereket intézze.

„Ezek között van még mindig 21 ügy, ami kapcsán nem született bírósági döntés, és még mindig tárgyalásokra várunk. Esetenként 1-1 órát számol el korrekt módon az ügyvéd úr, de mivel nem tudott különösebb eredményt felmutatni a részvételén túl, már az előző jegyzőnél felvetettem, hogy vizsgálja meg a megbízásának szükségességét” – írta válaszlevelében Balogh Csaba, anélkül, hogy pontosan megemlítette volna, az iroda melyik ügyvédére gondolt, de a felek közötti megállapodási szerződést Biczi Tamás szignózta alá. 

A polgármester szerint a város (akkori) jegyzője azt állapította meg, hogy új ügyvéd megbízásával garantáltan többletköltsége keletkezne a városnak, azt pedig semmi nem igazolja, hogy új ügyvéd több eredményt érne el ezekben az ügyekben.

Azonban a polgármester konzultált a város új jegyzőjével is (idén márciusban nevezték ki Tóth Jánost), és

„mostanra sikerült az átalányosan megbízott ügyvédeink munkáit úgy rendezni, hogy át tudják venni ezt a munkamennyiséget többletköltség nélkül. Így, ha minden feltételezés helyes, hamarosan felmondhatjuk a megörökölt szerződést a Biczi és Turi Ügyvédi Irodával”

– írta Balogh Csaba polgármester. 

Az áltatlunk benyújtott közédekű adatigénylésből nem derül ki, hogy eddig mennyit fizetett a Pest Megyei Önkormányzat a Biczi és Turi Ügyvédi Irodának a jogi feladatok ellátására, ezért újabb közérdekű adatigénylést nyújtottunk be az önkormányzatnak. 

Pár hete írtunk arról, hogy a Samsung-adóbevételekkel gazdálkodó Pest Megyei Önkormányzat létrehozott egy 419 millió forint keretösszegű alapot, aminek forrásait több környező település civil és egyházi szervezetei között oszt szét. A Közép-magyarországi Régióért Alapítvány majdnem 16 millió forintot nyert el egy csömöri közéleti magazin kivitelezéséhez. A szervezetet még 2005-ben jegyezték be, ekkor a kuratóriumában volt Dióssi Csaba, Dunakeszi jelenlegi kormánypárti polgármestere, valamint Homolya József korábbai fideszes önkormányzati képviselő is. Az alapítvány jelenlegi kuratóriumi elnöke a Biczi és Turi Ügyvédi Iroda korábbi ügyvédjelöltje. 

 

(Címlapképünkön: Tuzson Bence fideszes országgyűlési képviselő, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára a Samsung SDI sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. október 10-én. A dél-koreai cég mintegy 390 milliárd forintból bővíti gödi akkumulátorgyártó üzemét, a beruházás 1200 új munkahelyet hoz létre. MTI/Mónus Márton)

 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk