Árad a Duna: ezek a keddi nap legfontosabb hírei az árvízről

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 17.

Belpol

Kitelepítések, sok-sok politikus és országszerte látható összefogás jellemzi ezt a hetet. Hétvégére várják a Duna tetőzését, ami talán valamivel a 2013-as szint alatt marad.

Ahogy a hétfői napot, úgy a keddet is alapjaiban határozta meg a Budapesten a héten tetőző Duna áradása. A védelemre az egész ország megmozdult, Budapesten jelenleg harmadfokú készültség van érvényben: lezárt területek, módosított tömegközlekedés, és persze sok-sok homokzsák. Homokzsáknál talán már csak politikusból van több, akik igyekeznek versenytszelfizni a homokzsákok pakolása közben. A politikai rész legizgalmasabbját természetesen most is Magyar Péter hozta, aki elsőként vonult ki támogatóival látványosan segíteni a védekezésben, majd pedig erre hivatkozva mondta le a miniszterelnök politikai igazgatója, Orbán Balázs meghívását egy köztévés vitára. Felsoroljuk a kedd eddigi legfontosabb áradásügyi történéseit.

  • Budapesten csak a Margit-szigetnél 2000 köbméternyi homok segít a védekezésben.
  • Hétfő este 8 órától lezárták a budai és a pesti alsó rakpartot.
  • Kisoroszi valószínűleg napokra el lesz zárva a világtól, 6-8 nappal számol az önkormányzat, ami azt ígéri, biztosítva lesz a lakosság ellátása, a lakhelyüket elhagyni kényszerülő lakóknak pedig segítenek.
  • Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter tájékoztatása szerint ma már 1400 katona volt a gátakon, “de annyi katona megy a gátakra a következő órákban és napokon is, amennyi csak kell”. 

 A
z áradás miatt vízben álló házak a Duna árterében, a Győr-Moson-Sopron megyei Vének üdülőövezetében
Fotó: MTI/Jánossy Gergely
 
  • A bajai Nagy-Pandúr-szigetet, Dunafürdőt és a Méhész-fokot biztosan elönti a Duna, ezért az ott lakókat kitelepítik. Nyirati Klára a bajai önkormányzat honlapján és a saját Facebook-oldalán is azt írta, hogy azoknak, akik nem tudnak rokonoknál, családoknál szállást találni, azoknak az önkormányzat a Petőfi-szigeten, a Napsugár szállón biztosít átmeneti szállást.
  • Magához képest késve, de Orbán Viktor is felmutatta a nagybetűs Cselekvő Miniszterelnököt: például videóra vette, ahogy Vitályos Eszter elmondja neki, hogy “dolgozunk, mint az állat.”
  • Az Országos Vízügyi Főigazgatóság úgy véli, a jelenlegi árhullám 30-50 centiméterrel alacsonyabb vízállás mellett halad le a Dunán, mint a 2013-as árvíz idején. Láng István sajtótájékoztatóján azt mondta, valamennyi érintett önkormányzatnál megkezdődött a védművek kiépítése, azok 20-50 százalékos készültségben vannak, ezért sikeresen befejeződik a megvalósításuk, amikorra a tetőző vízszintek kialakulnak.
  • Hétvége óta tart az árvízi védekezés a Római-parton, ehhez a III. kerületi Önkormányzat összesen 145 ezer homokzsákot és 360 köbméter homokot biztosít. 

  A Dunán levonuló közelgő árhullám miatt a védőgát megerősítésén dolgoznak a Római parton 
 Fotó: MTI/Kovács Tamás
  • A Demokratikus Koalíció kezdeményezi, hogy Karácsony Gergely főpolgármester ideiglenesen nyissa meg a személyautók előtt a Lánchidat. Déri Tibor, Újpest polgármestere szerint a rakpartok lezárása miatt szerte a városban közlekedési dugók alakultak ki, de véleménye szerint a Lánchíd megnyitásával javítani lehet a főváros közlekedési helyzetén.
  • A fideszes Szentkirályi Alexandra a fővárosi tömegközlekedés ideiglenes ingyenessé tételét javasolja a fővárosi önkormányzatnak.
  • A margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodánál Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár több olimpiai és világbajnokkal, és a Magyar Honvédség Sportszázadának tagjaival töltötte a homokzsákokat. Schmidt Facebookon osztott meg képeket az árvízi védekezésről, azt írta, hogy a Hajós-uszoda is kritikus helyzetben van.
  • Lezárták Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyében nemcsak a Duna, hanem a mellékfolyók mentén futó utakat, a Dunához közeli kerékpárúti szakaszokat, a kompokhoz, révállomásokhoz vezető utakat, útzár van a vámosszabadi határátkelőhöz vezető szakaszon is, a 11-es főúton is több helyen van teljes vagy félpályás korlátozás.

  
Vízügyi dolgozók homokzsákokat pakolnak a vámosszabadi határátkelőnél. A Vámosszabadi és a szlovákiai Medve közötti határátkelőt a Duna áradása miatt lezárták a közúti forgalom elől.
Fotó: MTI/Krizsán Csaba
  • Szerdától rövidített útvonalon jár a H5-ös HÉV, lezárják a Batthyány teret és a Margit híd, budai hídfő állomást.
  • A MÁV vonalai közül egyelőre egyetlen helyen, az Esztergom–Komárom vonalon kellett korlátozást bevezetni, viszont a Volánbusz több járatát is érinti az áradás.
  • Karácsony Gergely főpolgármester elmondta, csütörtök délre Budapest teljesen készen fog állni a Duna tetőzésére. 
  • Orbán Viktor megadta az engedélyt a Lajta menti szükségtározó megnyitására. 
  • Dunabogdányban, Tahitótfaluban és Mohács térségében az árvíz elleni védekezést segíti, Budapesten pedig a Hajógyári-szigeten meghúzódó, és a Római-parton egy romos épületben élő hajléktalan embereket helyezi biztonságba a terület közelgő lezárása előtt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.

Az árvízzel kapcsolatos összes hírünk ide kattintva érhető el.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk