Józsefváros korábbi vezetésének ügyei miatt tett feljelentést Pikó András és stábja

  • narancs.hu
  • 2021. március 11.

Belpol

Van ügy, amiben már nyomozás folyik, kihallgatásra is sor került.

A közösségi oldalán tette közzé Pikó András, Józsefváros 2019-ben megválasztott ellenzéki polgármestere, hogy lezárult a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt.-nek „a 2019-es önkormányzati választások előtti működésének anomáliáit feltáró belső ellenőrzési vizsgálat”.

🔰 Lezárult a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt.-nek a 2019-es önkormányzati választások előtti működésének...

Posted by Pikó András polgármester on Thursday, March 11, 2021

A polgármester azt írja: „Amikor a választási kampányban az önkormányzat közös pénzforrásait megcsapoló Fidesz-polipról beszéltünk, egyáltalán nem gondoltuk, hogy a polip csápjai ilyen mélyen tapadnak a közpénzekre és ilyen erővel szívják le azokat. Egyaránt megdöbbentő a JKN-nél feltárt korrupt gyakorlatok kiterjedt volta és kicsinyessége. Nagy pénzeket nyúltak le, de nem lehet mondani, hogy ne hajoltak volna le minden forintért és ne ott fogták és rakták volna zsebre a közpénzt, ahol csak tehették.”

Ahogy Pikó felsorolja, a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. működésének átvilágítása során azt találták, hogy a cég „a jogszabályoknak sokszor nem megfelelő, pazarló gazdálkodást folytatott, szabálytalanul használt fel közpénzt, mellyel megkárosították az önkormányzat költségvetését, több ügyben felmerült a hűtlen kezelés gyanúja”.

A JKN-nél előfordult, hogy olyan munkára kötöttek valakivel külön szerződést, ami egyébként is a feladatai közé tartozott, volt, aki külön költségtérítést vett fel a parkolási bírságai fizetésére, és a vezetők egymásnak szavaztak meg 10 milliós lelépési pénzeket. De olyan is előfordult, hogy nagy értékű telefonokat selejteztek le az alkalmazottak a saját maguk számára.

Mint Pikó írja: „Mindezekért a politikai felelősséget az előző önkormányzati vezetésnek, személy szerint Kocsis Máté és Sára Botond volt polgármestereknek kell viselniük.”

A kerület jelenlegi vezetése a feltárt ügyek egy részét olyan súlyosnak ítélte meg, hogy büntetőfeljelentést tett ismeretlen tettes ellen. Pikó András bejegyzését azzal zárja, hogy „van olyan ügy, amelyben már nyomozás, illetve tanúmeghallgatás zajlik”.

Pikó Andrással legutóbb tavaly májusban beszélgettünk a kerület ügyeiről, és a kormányzat támadásairól az új józsefvárosi vezetés ellen.

Figyelmébe ajánljuk