"Áthidalhatatlan véleménykülönbségek" miatt lemondott a Magyar Orvosi Kamara alelnöke

  • narancs.hu
  • 2023. június 12.

Belpol

Lénárd Rita a szervezet nemrég botrányba fulladt küldöttgyűlése után jelentette be lemondását.

"Egy szervezet életében vannak jobb és rosszabb periódusok. Mi

most érkeztünk el oda, hogy az elnökségen belüli véleménykülönbségeket nem tudtuk áthidalni, kompromisszumos megoldássá formálni. Úgy gondoltam, azzal segíthetem a továbblépést, ha lemondok tisztségemről"

indokolta lemondását a Népszavának Lénárd Rita, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) alelnöke.

Június 3-án sikertelenül próbált meg küldöttgyűlést tartani a MOK, az botrányba fulladt. A nehézségeket az okozta, hogy a kötelező kamarai tagság eltörlése után át kellett volna alakítani a testület szervezetét, de ez a feladat összecsúszott az amúgy is esedékes tisztújítással. A vezetés megpróbálta volna összehangolni a két folyamatot, az eredeti elképzelés szerint azért, hogy az átalakítást még a korábbi vezetés vihesse véghez, hogy aztán a küldöttgyűlésen már az új feladatokra, az új lehetőségeknek megfelelően válasszanak vezetőket.

Ám a küldöttgyűlésen kiderült, hogy sok, a 2019-es küldöttgyűlésen megválasztott küldöttnek májusban már lejárt a mandátuma, vagyis nem rendelkeznek szavazati joggal. Emiatt a teremben többen kétségbe vonták a küldöttgyűlés jogszerűségét, és miután a Fogorvosok Területi Szervezetének elnöke, valamint a Budapesti Területi Szervezet több képviselője is távozott, a küldöttgyűlés határozatképtelenné vált.

A Népszava cikkének megjelenését követően a MOK Fogorvosok Területi Szervezetének elnöke, Linninger Mercedes jelezte, hogy nem a távozó küldöttektől lett határozatképtelen az ülés, hanem eleve az ismételt összehívás idejére sem érte el a határozatképességi küszöböt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.