"Méltatlannak és jogellenesnek tartja" az MTA Palkovics támogatásvisszatartással való fenyegetőzését

  • narancs.hu
  • 2018. december 20.

Belpol

Levélben fordultak az innovációs miniszterhez.

A Magyar Tudományos Akadémia decemberben nem fogadta el a kormány és Palkovics László innovációs miniszter MTA-ra vonatkozó átalakítási terveit. Az ülésre meghívták Palkovics Lászlót is, de a miniszter nem ment el.

Palkovics ugyanis még korábban közölte, hogy amíg nincs megegyezés, azaz az MTA ne mfogadja el a kormány tervezetét, addig az alaptámogatás egy részét, az egyéb (pl. rezsi, intézményfenntartási) költségeket a minisztérium visszatartaná. JElen pillanatban ez úgy áll, hogy az MTA honlapján közölte, hogy a fizetéseket a kutatók megkapták, de "a kutatóhálózat dologi kiadásainak forrása továbbra sem áll az Akadémia rendelkezésére".

Az MTA levélben fordult a miniszterhez, amelyben sérelmezi, hogy nem is ismertették velük részleteiben azt a finanszírozási és zsakmai koncepciót, amelynek az elfogadását várnák tőlük. Ezen felül pedig azt írják, hogy az Akadémia

"az értékek megőrzésével szöges ellentétben állónak tekinti, méltatlannak és jogellenesnek tartja Miniszter úr azon szándékát, hogy a kutatóhálózati átvilágítás alatt az intézmények működéséhez szükséges alaptámogatás egy részét visszatartja. Az MTA jogilag megalapozatlannak tartja azt is, hogy a kutatóhálózatban határozatlan idejű kinevezéssel dolgozó közalkalmazottak bérét és a kutató munkához szükséges eszközöket, az infrastruktúrát pályázati úton biztosítsák. Az Akadémia vezetése az elmúlt hónapokban számtalanszor kifejezte aggodalmát a kutatóhálózat 2019. évi törvényes működésének ellehetetlenülése miatt, a felvetett problémákra azonban még válasz sem érkezett. Az MTA ezért ismét felhívja Miniszter urat, sürgősen intézkedjen a jogszabályoknak megfelelő kutatóhálózati finanszírozás helyreállítása és ezáltal a kutatások zavartalanságának biztosítása érdekében."

Az Index Palkovics László környezetéből származó információkra hivatkozva azt írja, hogy a miniszter gyakorlatilag teljes egészében pályázati alapra helyezné át az MTA finanszírozását. A pontos tervekről azonban nem lehet tudni. Ennek részleteit az MTA sem ismeri, írják a levelükben.

A teljes levél itt olvasható:

 

null

null

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?