Augusztusig fennmaradnak a korlátozások a védettséggel nem rendelkezőknek

  • narancs.hu
  • 2021. május 6.

Belpol

Gulyás Gergely azt is bejelentette, a jövő héttől újra elérhető lesz a Pfizer-oltás, erre, illetve Modernára is lehet időpontot foglalni.

Az oltásoknak köszönhetően sikerült a koronavírus harmadik hullámát megtörni – lelkendezett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Négy hét alatt közel kétmillió oltást tudtak beadni. Egyben beszámolt a beadott oltások jelenlegi számáról is. Hozzátette, ennek köszönhető, hogy az újranyitás folytatódott. A miniszter kiemelte, hogy mindez szabadságkérdés is, mert szerinte Magyarország Európában először "szerezhette vissza" a szabadságát, még akkor is, ha ez nem teljes; de részben már visszatérhettünk a korábbi életünkhöz.

Emlékeztetett, hogy vita zajlik arról, hogy szabad-e és ha igen, milyen módon különbséget tenni oltott és nem oltott emberek között. Gulyás szerint Magyarország annyival jobb helyzetben van, hogy a legutóbbi nemzeti konzultáció során az emberek kifejezték, hogy azt szeretnék, ha védettséghez kötné a kormány a korlátozások feloldását.

A miniszter közölte, a járványügyi korlátozások a nem védettek számára jelenlegi tudásunk szerint augusztusig biztosan fenn fognak maradni.

Ettől függetlenül az oltás továbbra is önkéntes, regisztráció alapú.

Gulyás Gergely azt is mondta a Kormányinfón, hogy Európában egyedüliként Magyarországon lehet választani az oltások között, hiszen jelenleg is többféle oltásra, Sinopharmra, AstraZenecára és Szputnyik V-vakcinára lehet időpontot foglalni. A választás persze, mint ismert, korlátokba ütközik: egyértelműen várakozással is párosul, amennyiben valaki a jelenleg elérhető vakcinákon kívül mást szeretne magának beadatni, például az mRNS technikán alapuló Pfizert vagy Modernát.

A miniszter beszámolt arról, hogy a héten kevés Pfizer és Moderna-vakcina áll rendelkezésre, mert ami érkezik, érkezett azt második körös oltásra használják fel, vagy a 16-18 év közötti fiatalok oltására teszik félre. De a jövő héttől átlagosan hetente 130-140 ezer Pfizer és 20-30 ezer Moderna áll majd rendelkezésre, melyekre elvileg lehet majd időpontot foglalni. (A bejelentés annak fényében különös, hogy múlt pénteki rádióműsorában Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt, a Pfizer-oltás hetekig nem lesz elérhető.)

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy már az oltásra regisztráltak 80 százaléka be van oltva, kevesebb mint egymillió regisztrált vár még vakcinára.

Közölte, hogy múlt péntek óta a külföldről belépők a védettségi igazolvánnyal mentesülnek a karanténkötelezettség alól, és ha minden igaz, mától már a védettségi igazolvánnyal rendelkező kísérőkkel érkező 18 év alattiakra is vonatkozik ez a szabály.

A védettségi igazolványok elfogadása tekintetében Magyarország igyekszik minél több kétoldali megállapodást kötni, minél több országgal, hogy lehetővé váljon a szabad utazás.

Gulyás kifejtette, éppen ezért nem tartják indokoltnak, hogy az utazási korlátozások miatti félelem okán válogassanak az emberek az oltások között, mert reményei szerint ezzel nem lesz majd gond.

A miniszter kérdésre válaszolva elmondta, vizsgálják a vakcinák hatását. Úgy látja, 

minden alapot nélkülöz az az állítás, hogy nem nyújtanának védettséget egyes Magyarországon használt vakcinák,

szerinte nincs különbség közöttük, magas védettség alakul ki mindegyik használata során. A legjobb adatokat a Szputnyik hozza, legrégebb óta a Pfizerrel oltanak, Gulyás szerint nincs ok bizalmatlanságot kelteni egyikkel szemben sem.

Azt is elmondta, hogy a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja és a teraszok megnyitása közötti összefüggés nem bizonyítható, a budapesti kerületek nagy részén csökent ez az érték, csak kevés helyen nőtt.

"Egyelőre nem látjuk, hogy a nyitásnak drámaian negatív hatása lenne"

- mondta.

Arra a kérdésre, hogy ellenőrzi a kormány, hogy megkapják-e az emberek a második oltást is, azt mondta, mint ismert, a védettségi igazolványt az első oltás után kapják meg az éritnettek. Ez Gulyás szerint jó, de a kormány előtt van már egy olyan előterjesztés is, amely alapján az igazolvány érvényességét veszti, ha valaki nem adatja be magának a második oltást.

A Kormányinfón elhangzott: a  kormány benyújtotta a jövő évi költségvetést. A 2022-es büdzsé célja a dinamikus gazdasági növekedés biztosítása. A miniszter elmondása szerint ha minden jól megy, hamarosan visszakapaszkodhatunk arra a szintre, ahol a koronavírus-járvány előtt voltunk. Mint mondta, a kormány becslései konzervatívok, így akár a vártnál jobb is lehet majd a gazdasági eredmény. "Magyarország takarékos, a jövőt felélni nem kívánó gazdaságpolitikája sikeresnek bizonyul."

Neked ajánljuk

Ezeket fogadtuk meg a legtöbben 2023-ra

  • Fizetett tartalom

Az alábbi, 2023-ra vonatkozó best of újévi fogadalmak ugyan kifejezetten egy amerikai felmérés eredményei, de nem meglepő módon könnyen megtalálhatjuk a listában a saját titkos vagy kevésbé titkos vágyainkat is.

Kesergő a két öszvérhez

A Három óriásplakát Ebbing határában és az Erőszakik rendezője minden próbálkozás során méterekkel emeli a lécet önmaga előtt, s – mint mindig – most is gond nélkül libben át felette. McDonagh ezúttal is egy elszigetelt atmoszférában kutatja az „emberi” jelző jelentéstartalmát, amelyet magasztalásként és sértésként egyaránt alkalmaz.

Elveszetten

  • SzSz

A rendező 2019-ben, a Házassági történet promókörútján vette újra kezébe középiskolás kora kedves könyvét, Don DeLillo Fehér zaját. Nem nehéz rájönni, miért épp akkor: a regény hősei egy misztikus esemény hatására hirtelen megkérdőjelezik saját szokásaikat, érzései­ket, sőt az egész életüket. Meglehet, hasonlóan érez egy filmrendező is, akinek szekere épp az Oscarig vezető, rögös és értelmetlen úton döcög.

Minden bizonytalan

A videókat és installációkat készítő szlovák képzőművész elsősorban az ún. átrajzolt, leg­inkább újságokban, könyvekben és képeslapokon talált képeken alapuló munkáival vált ismertté. E sikeres, több magángyűjteményben is megtalálható művek nemcsak az emlékeinkben élő, hanem nyomaiban még mindig fel-felbukkanó, a volt szovjet blokk lakói számára nagyon is ismerős vizuális és történeti hagyományait dolgozták fel és írták újra.

Kibontakozik lassan

Egy walesi bányászfaluban nőtt fel az idén 81 éves John Cale, de már gyerekkorában a zene iránt mutatott érdeklődést. Orgonált a helyi templomban, később brácsázni kezdett, azután Londonban, majd New Yorkban folytatott zenei tanulmányokat, ahol Aaron Copland volt a mestere.

Így is szép

A 18. század végén, a polgári hangverseny­élet hajnalán gyakran szerepelt ugyanazon a műsoron intim kamaramű, dal és nagyzenekari szimfónia, utóbbi gyakran több részletre bontva. Ezt a jótékony változatosságot idézte fel Keller András, aki nincs híján a kitűnő ötleteknek.

Elszáradt arcok

Felhajtás, a kínált holmi értékéhez képest túl nagy reklám: ezt jelenti a szerző negyedik regényének címe. A neonzöld szmájli és a betűk neonzöldje a borítón a könyvben felbukkanó árura, egy drogra utal. Az egyenmosoly a grafikai megoldásnak köszönhetően vibrál. Ez a látvány meg is alapozza az olvasmány­élményt, amelynek meghatározó vonulata a bizonytalanság.