Augusztusig fennmaradnak a korlátozások a védettséggel nem rendelkezőknek

  • narancs.hu
  • 2021.05.06 12:18

Belpol

Gulyás Gergely azt is bejelentette, a jövő héttől újra elérhető lesz a Pfizer-oltás, erre, illetve Modernára is lehet időpontot foglalni.

Az oltásoknak köszönhetően sikerült a koronavírus harmadik hullámát megtörni – lelkendezett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Négy hét alatt közel kétmillió oltást tudtak beadni. Egyben beszámolt a beadott oltások jelenlegi számáról is. Hozzátette, ennek köszönhető, hogy az újranyitás folytatódott. A miniszter kiemelte, hogy mindez szabadságkérdés is, mert szerinte Magyarország Európában először "szerezhette vissza" a szabadságát, még akkor is, ha ez nem teljes; de részben már visszatérhettünk a korábbi életünkhöz.

Emlékeztetett, hogy vita zajlik arról, hogy szabad-e és ha igen, milyen módon különbséget tenni oltott és nem oltott emberek között. Gulyás szerint Magyarország annyival jobb helyzetben van, hogy a legutóbbi nemzeti konzultáció során az emberek kifejezték, hogy azt szeretnék, ha védettséghez kötné a kormány a korlátozások feloldását.

A miniszter közölte, a járványügyi korlátozások a nem védettek számára jelenlegi tudásunk szerint augusztusig biztosan fenn fognak maradni.

Ettől függetlenül az oltás továbbra is önkéntes, regisztráció alapú.

Gulyás Gergely azt is mondta a Kormányinfón, hogy Európában egyedüliként Magyarországon lehet választani az oltások között, hiszen jelenleg is többféle oltásra, Sinopharmra, AstraZenecára és Szputnyik V-vakcinára lehet időpontot foglalni. A választás persze, mint ismert, korlátokba ütközik: egyértelműen várakozással is párosul, amennyiben valaki a jelenleg elérhető vakcinákon kívül mást szeretne magának beadatni, például az mRNS technikán alapuló Pfizert vagy Modernát.

A miniszter beszámolt arról, hogy a héten kevés Pfizer és Moderna-vakcina áll rendelkezésre, mert ami érkezik, érkezett azt második körös oltásra használják fel, vagy a 16-18 év közötti fiatalok oltására teszik félre. De a jövő héttől átlagosan hetente 130-140 ezer Pfizer és 20-30 ezer Moderna áll majd rendelkezésre, melyekre elvileg lehet majd időpontot foglalni. (A bejelentés annak fényében különös, hogy múlt pénteki rádióműsorában Orbán Viktor miniszterelnök arról beszélt, a Pfizer-oltás hetekig nem lesz elérhető.)

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy már az oltásra regisztráltak 80 százaléka be van oltva, kevesebb mint egymillió regisztrált vár még vakcinára.

Közölte, hogy múlt péntek óta a külföldről belépők a védettségi igazolvánnyal mentesülnek a karanténkötelezettség alól, és ha minden igaz, mától már a védettségi igazolvánnyal rendelkező kísérőkkel érkező 18 év alattiakra is vonatkozik ez a szabály.

A védettségi igazolványok elfogadása tekintetében Magyarország igyekszik minél több kétoldali megállapodást kötni, minél több országgal, hogy lehetővé váljon a szabad utazás.

Gulyás kifejtette, éppen ezért nem tartják indokoltnak, hogy az utazási korlátozások miatti félelem okán válogassanak az emberek az oltások között, mert reményei szerint ezzel nem lesz majd gond.

A miniszter kérdésre válaszolva elmondta, vizsgálják a vakcinák hatását. Úgy látja, 

minden alapot nélkülöz az az állítás, hogy nem nyújtanának védettséget egyes Magyarországon használt vakcinák,

szerinte nincs különbség közöttük, magas védettség alakul ki mindegyik használata során. A legjobb adatokat a Szputnyik hozza, legrégebb óta a Pfizerrel oltanak, Gulyás szerint nincs ok bizalmatlanságot kelteni egyikkel szemben sem.

Azt is elmondta, hogy a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja és a teraszok megnyitása közötti összefüggés nem bizonyítható, a budapesti kerületek nagy részén csökent ez az érték, csak kevés helyen nőtt.

"Egyelőre nem látjuk, hogy a nyitásnak drámaian negatív hatása lenne"

- mondta.

Arra a kérdésre, hogy ellenőrzi a kormány, hogy megkapják-e az emberek a második oltást is, azt mondta, mint ismert, a védettségi igazolványt az első oltás után kapják meg az éritnettek. Ez Gulyás szerint jó, de a kormány előtt van már egy olyan előterjesztés is, amely alapján az igazolvány érvényességét veszti, ha valaki nem adatja be magának a második oltást.

A Kormányinfón elhangzott: a  kormány benyújtotta a jövő évi költségvetést. A 2022-es büdzsé célja a dinamikus gazdasági növekedés biztosítása. A miniszter elmondása szerint ha minden jól megy, hamarosan visszakapaszkodhatunk arra a szintre, ahol a koronavírus-járvány előtt voltunk. Mint mondta, a kormány becslései konzervatívok, így akár a vártnál jobb is lehet majd a gazdasági eredmény. "Magyarország takarékos, a jövőt felélni nem kívánó gazdaságpolitikája sikeresnek bizonyul."

Neked ajánljuk