Az Ab elnöke nyílt levélben szólalt fel a "jogállamiság védelmében"

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. december 14.

Belpol

Sulyok Tamás a kormányváltástól félti az Alaptörvényt.

Nyílt levelet írt az Alkotmánybíróság (Ab) elnöke, Sulyok Tamás, amelyben "az utóbbi hónapokban egyre erősödő politikai jellegű elképzelésekre" reagál, "amelyek egy kormányváltás esetén az Alaptörvény tollvonással történő eltörlését és az Alkotmánybíróság testületének feloszlatását helyezik kilátásba".

Az Orbán Viktornak, Áder Jánosnak és Kövér Lászlónak címzett nyílt levelet az Alkotmánybíróságg honlapján tették közzé, Sulyok Tamás"a jogállamiság védelmében" tett állásfoglalásaként.

A levél és az AB honlapján megjelent állásfoglalás szerint Sulyok úgy véli:

az egyes pártok által megfogalmazott és velük szimpatizáló értelmiségi körök által egyértelműen támogatott nézetek a jogállamiság és a demokrácia elleni közvetlen és súlyos támadások, és mint ilyenek, egy demokratikus jogállamban teljességgel elfogadhatatlanok.

Sulyok Tamás azokról az elképzelésekről, amelyek kormányváltás esetén "az intézmény működésének megzavarására, ad absurdum az Alkotmánybíróság testületének feloszlatására irányulnak", azt írta: "az ilyen megnyilvánulások a jogállamiság és a demokrácia elleni közvetlen és súlyos támadások, és mint ilyenek, egy demokratikus jogállamban teljességgel elfogadhatatlanok".

Sulyok szerint ugyanis az Alaptörvény, az alkotmányos rend és az Alkotmánybíróság olyan koherens rendszert alkotnak, amelyben bármelyik elem sérelme a demokratikus jogállamot alapjaiban rendíti meg. Úgy fogalmazott: emiatt az Alaptörvény "bármely elemének alaptörvény-ellenes megváltoztatása olyan előre nem látható, bizonytalan helyzetet eredményez, amely a demokratikus jogállam - és ezáltal a magyar alkotmányos rend - végét jelenti".

Arról is írt, hogy az alkotmánybíráskodás modellje "két érinthetetlen alappilléren" nyugszik: az intézmények határozatai mindenkire nézve kötelezőek, valamint a testület tagjai elmozdíthatatlanok. Hozzátette, az alkotmánybírák mandátumuk lejárta előtti elmozdíthatatlanságát eddig soha egyetlen politikai szereplő sem kérdőjelezte meg.

Sulyok szerint viszont most az egyes pártok támogatásával olyan, jogászokból álló testület jött létre, amelynek célja az Alaptörvény által teremtett "alkotmányos rend megdöntésére vonatkozó koncepció kidolgozása", ami "a magyar alkotmányos berendezkedés, a jogfolytonosság és a jogállamiság ellen intézett példátlanul súlyos támadásként értékelhető".

Sulyok emellett a levél megszólítottjaitól kérte, hogy az Alkotmánybíróság zavartalan működéséért felelős hatalmi ágak megfelelő és hatékony intézkedésekkel, garanciákkal hosszú távon biztosítsák a demokratikus jogállam alappillérének, az Ab-nak az alkotmányos rend szerinti működőképességét.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk