Az AB-től várja a kormány a nemváltós népszavazási kérdésük engedélyezését

  • narancs.hu
  • 2021. november 4.

Belpol

A Kúria döntése még októberben minősítette a kérdést alkotmányellenesnek.

A Alkotmánybírósághoz fordult a kormány, ugyanis felülvizsgáltatnák a Kúria azon döntését, amelyben alkotmányellenesnek minősítették a melegellenes népszavazási kezdeményezésük egyik kérdését. 

A problémás kérdés így hangzott volna:  „Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?"  

Míg a Nemzeti Választási Bizottság nem talált ebben kivetni valót, a Kúria igen.  Ugyanis hat kérelmező is felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához a kérdés elfogadása miatt. A Kúria helyt adott a felülvizsgálati kérelmeknek és megtagadta a népszavazásra javasolt kérdés hitelesítését, azzal az indoklással, hogy egy ilyen népszavazási kérdésben akár az igenek, akár a nemek lennének többségben, az mindenképpen olyan jogi lépést követelne, amely csak csak az Alaptörvény módosításával lehetne feloldani.

A Kormány álláspontja szerint viszont "a Kúria végzése az Alaptörvény XXVIII. cikk (1) bekezdésében foglalt tisztességes eljáráshoz való jogot sérti". November 2-án keltezett beadványukban ugyanis arra panaszkodnak, hogy úgy vélik, "a Kúria a népszavazásra javasolt kérdés szövegétől eltérve, annak tartalmát önkényesen kibővítve contra legem jogértelmezést folytatott". Így most az Alkotmánybíróságtól várják, hogy töröljék ek a Kúria nekik nem tetstő döntését.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk