Elutasította a Kúria a kormány egyik népszavazási kérdését

  • narancs.hu
  • 2021. október 22.

Belpol

A testület megtagadta a nemátalakító kezeléseket érintő kérdés hitelesítését. 

„A Kúria a Nemzeti Választási Bizottság 16/2021. számú határozatát megváltoztatja, és a »Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemátalakító kezelések?« népszavazásra javasolt kérdés hitelesítését megtagadja” - közölte honlapján pénteken a legfelsőbb bírói testület„A végzés ellen további jogorvoslatnak helye nincs” - olvasható a határozatban.

Mint ismert, Orbán Viktor július második felében jelentette be - részben a Pegasus-bortrányról történő figyelemelterelési szándékkal -, hogy a kormány úgynevezett gyermekvédelmi népszavazást kezdeményez. A kabinet a pedofilellenesnek nevezett, valójában egyértelműen homofób törvénnyel kapcsolatban kezdeményezte a referendumot, melynek egyik kérdése lett volna ez: Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetők legyenek nemátalakító kezelések? A miniszterelnök azzal indokolta a népszavazást, hogy Brüsszel az oktatási törvény és a gyermekvédelmi szabályok módosítását követeli. Orbán szavai szerint azt akarják, hogy az LMBTQ-aktivisták bejárjanak az óvodákba és az iskolákba, és ők végezzék a szexuális felvilágosítást. 

A referendumot megtámadta a Kúrián többek között a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP), ami a mostani határozatban VI. rendű kérelmezőként van nevesítve. Az MKKP szerint a kezdeményezéssel egy már létező törvényt bástyázna körbe a kormány az ettől értelmetlenné váló népszavazással, a kérdéseket pedig megtévesztőnek tartották. 

A kabinet kérdéseit a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szintén megtámadta. A kúriai határozat után a Facebookon közzé tett közleményükben azt írják, „a Nemzeti Választási Bizottság határozatát megváltoztatva a Kúria úgy döntött, hogy ez a kérdés nem hitelesíthető, mert a népszavazás nem irányulhat az Alaptörvény megváltoztatására, márpedig bárhogyan válaszol egy érvényes népszavazáson a többség erre a kérdésre, mindenképp az Alaptörvény módosítása válna szükségessé”. A TASZ közleménye szerint „a Kúria kimondta, hogy nem lehet általánosan elvonni a kiskorúak jogát bizonyos kezelések igénybevételére, mert ezzel alapvető jogaik gyakorlásától fosztanák meg őket. A gyermekeknek is joguk van az önrendelkezéshez és a testi integritásukhoz, a kezelés igénybe vételéről szóló döntés meghozatalának általános – az életkortól és döntési képességtől független – tiltása pedig az önrendelkezési jog lényegét vonná el.” A jogvédő szervezet azt is írja, a kormány népszavazási kérdésének hitelesítését épp az Alaptörvény legutóbbi, kilencedik módosítása lehetetleníti el: ha az igenek kerülnének többségbe, az Alaptörvényben deklarált „születési nem szerinti önazonosságot” sértené a népszavazás eredménye.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk