Ellenáll Palkovics fenyegetésének az MTA: házon belül tartanák a kutatóintézet-hálózatot

  • narancs.hu
  • 2019. május 6.

Belpol

Palkovicsék viszont továbbra is az akadémián kívül képzelik el az intézethálózat működését.

Az MTA közgyűlése nagy többséggel úgy döntött, hogy az akadémia szervezetén belül szeretnék tartani a kutatóintézet-hálózatot - mondta Lovász László elnök hétfőn Budapesten. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter viszont azt mondta, hogy továbbra is az akadémián kívül képzelik el az intézethálózat működését.

A miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az MTA 191. közgyűlésén megjelent több mint 400 köztestületi tag 77 százaléka támogatta azt a javaslatot, hogy az intézethálózat továbbra is az MTA szervezetrendszeréhez tartozzon.

Lovász László hozzátette: a közgyűlés döntött egy új vezetési struktúra létrehozásáról is a kutatóintézet-hálózat élére, amelyet egy irányító testület alá rendelnének.

Palkovics László a közgyűlés által hozott határozatokat úgy értékelte: a kormány álláspontja nem változott, továbbra is az MTA-n kívül képzelik el az intézethálózat működését, így a hétfői közgyűlésen hozott döntések nagy része ennek nem felel meg, de az átalakítás részleteiről továbbra is tárgyalni fognak.

A miniszterrel a mai nap folyamán korábban megjelent egy interjú, amelyben azt mondta, hogy júnusban módosulhat az akadémiai törvény, tehát erővel átviheti az akaratát a kormány:

Palkovics: Júniusban módosulhat az akadémiai törvény

Az MTA bürokratáival nem sikerült elvégezni a munkát, most a kormány következik. Ha az MTA közgyűlése hétfőn úgy dönt, hogy nem fogadja el az innovációs tárca javaslatait a kutatóintézet-hálózat kiszervezésére vonatkozóan, a helyzetet a kormánynak kell megoldani - jelentette ki Palkovics László a Magyar Hírlapnak adott interjúban.

Neked ajánljuk