Az Alkotmánybíróság kimondta: alaptörvény-ellenes az MTA kutatóhálózatának átalakítása

  • narancs.hu
  • 2022. november 15.

Belpol

A testület ugyanakkor azt ezt szabályozó törvényt nem semmisítette meg.

"Az Alkotmánybíróság nyilvánosan kihirdetett határozatában megállapította, hogy az Országgyűlés mulasztásban megnyilvánuló alaptörvény-ellenességet idézett elő a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló törvény, valamint a Magyar Tudományos Akadémiáról szóló törvény módosításakor azzal, hogy nem szabályozta a jogbiztonság és a tulajdonhoz való jog érvényesülésének megfelelően az Eötvös Loránd Kutatóhálózat és a kutatóintézeti hálózat korábbi működtetője, a Magyar Tudományos Akadémia közötti vagyoni viszonyokat. Az Alkotmánybíróság ezért felhívta az Országgyűlést, hogy ezzel kapcsolatos jogalkotói feladatának 2023. június 30-ig tegyen eleget." Ezt kedden délelőtt közölte az Alkotmánybíróság (Ab) a honlapján.

A határozatban az Ab azt is kimondta, a tudományos kutatásról, fejlesztésről és innovációról szóló törvény alkalmazásával összefüggésben alkotmányos követelmény, hogy a tudományos kérdéseket illető döntések meghozatalakor a tudomány szabadsága érvényesüljön, és a döntéshozatal módja, szabályozása megfeleljen a tudományos szabadság alkotmányos értékének. „Az Alkotmánybíróság egyebekben a támadott törvényi rendelkezések alaptörvény-ellenességének megállapítására és megsemmisítésére vonatkozó indítványokat elutasította, illetve visszautasította” - olvasható a közleményben.

Mindezzel kapcsolatban a hvg.hu felidézi: az Országgyűlés 2019. július 2-án szavazta meg a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) megcsonkítását kimondó törvényt, mely az éppen a múlt héten lemondott Palkovics László – aki maga is az Akadémia rendes tagja – kezdeményezésére elvette az MTA-tól az akadémiai kutatóhálózatot. A jogszabály az addig az MTA irányítása alá tartozó 15 kutatóintézet és -központot az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat alá szervezte ki, melynek elnöke a fidesszel szimpatizáló Maróth Miklós professzor lett. „Az Akadémia és Palkovics között egy évig tartott a háború a tervek miatt. Az MTA garanciákat akart, hogy a kutatók megőrizhetik a függetlenségüket, erre a miniszter nem volt hajlandó. Sőt, Palkovics az utolsó pillanatban még az addig megígért engedményeket is visszavonta, majd erővel átnyomta a törvénymódosítást az Országgyűlésen” - emlékeztet cikkében a hírportál.

A tudományos kutatói szakma felháborodását kiváltó, tüntetéseket, tiltakozásokat előidéző törvény aztán úgy került az Alkotmánybíróság elé, hogy ellenzéki képviselők utólagos normakontrollt adtak be. Ebben egyrészt „a kihirdetett, de még hatályba nem lépett törvény végrehajtásának felfüggesztését” kérték, másrészt a törvény „kihirdetése napjára visszamenőleges hatályú megsemmisítését”. A testület mostani döntésével azt mondta ki, alkotmányellenes volt, ahogy a kutatóhálózatot leválasztották az MTA-ról, ám magát a jogszabályt nem semmisítette meg.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.