Lemondott Palkovics László

  • narancs.hu
  • 2022. november 9.

Belpol

A Telex értesülése szerint a Technológiai és Ipari Minisztériumban már az átadás-átvételt készítik elő.

Energiapolitikai véleménykülönbségek miatt távozik a kormányból Palkovics László technológiai és ipari miniszter, erről ír a Telex.

A hírportál több, egymástól független hírforrást említ, ahonnan az értesülést szerezte.

Eszerint a minisztériumban főosztályvezetői szinten értesítették a munkatársakat arról, hogy a lemondás miatt elő kell készíteni az átadás-átvételt.

A Telex kérdésére Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke nem cáfolta az értesülést, de nem is adott érdemi választ: azt mondta, a miniszterelnök épp Üzbegisztán felé tart, a kormányzati ügyekre vonatkozó kérdésekkel a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez tessék fordulni.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és maga az érintett, Palkovics László a kérdésekre és a délután kettőkor nyilvánosságra hozott hírre háromnegyed háromkor még nem reagált. Egy órával később a Miniszterelnökség az MTI-n keresztül reagált a Palkovics László távozásáról szóló hírekre, így: „a kormány tagjairól a miniszterelnök dönt, amennyiben a kormány szerkezetében változás történik, arról a nyilvánosságot tájékoztatni fogjuk”.

A 24.hu cikke szerint 

a lemondás mögött az áll, hogy a miniszterelnök elfogadta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter javaslatát, amelyben egy önálló energetikai minisztérium felállítását indítványozta. Ez azt jelentette, hogy Palkovics tárcáját megfosztják az energiaügyek felügyeletétől.

Palkovics a hatáskörének szűkítését nem fogadta el, úgy tudjuk, a minisztérium vezetői előtt azt mondta: Nem erre szerződtem.

A hírportál azt is írja, hogy Palkovics szerda délelőtt találkozott Orbán Viktorral, és ezen a négyszemközti megbeszélésen véglegesítették a távozását. Palkovics egy korábbi meghívás miatt nem vett részt az e heti kormányülésen. A cikk szerint a szervezeti átalakítás kapcsán az már biztosra vehető, hogy a csökkentett hatáskörű technológiai tárca mellé létrehoznak egy új energiaügyi minisztériumot is, a vezetők személyét azonban csak később jelentik be.

A hvg.hu viszont megszellőztetett két nevet, akik energetikai miniszterként szóba jöhetnek.

Az egyik Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal volt elnöke. A másik Lantos Csaba üzletember; az ő nevét a hírportál a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesületre hivatkozva közölte.

Palkovics László gépészmérnök, az MTA doktora,  2014-től 2018-ig az Emberi Erőforrások Minisztériumának előbb felsőoktatásért, majd oktatásért felelős államtitkára volt, 2018-tól 2022-ig innovációs és technológiai, 2022 májusától pedig technológiai és ipari miniszter. Számos botrányos lépés fűződik a nevéhez: például a CEU kiebrudalását lehetővé tevő törvény benyújtása, vagy az akadémiai kutatóhálózat szétverése. Egyik legutóbbi megnyilvánulásáról ebben a cikkünkben írtunk:

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk