Az ÁSZ megüzente a Jobbiknak, hogy 15 napjuk van fizetni

  • narancs.hu
  • 2018. január 8.

Belpol

A teljesen független szerv nem kegyelmez.

Közleményt adott ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ), melyben jelzi, hogy nem fogadta el a Jobbik érvelését, és 15 napot ad a pártnak, hogy befizesse a 331 millióst büntetést. A szerv gyakorlatilag megismétli a decemberi jelentéstervezetet, amikor leírja, hogy „a párt nem igazolta a közpénzekkel való átlátható és elszámoltatható gazdálkodását, valamint akadályozta a számvevőszéki ellenőrzés program szerinti lefolytatását, emellett az ÁSZ hatósági kockázatjelzés alapján feltárta, hogy a Jobbik 2017 első félévében működéséhez a jogszabályt megsértve, tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el”.

Az ÁSZ szerint Vona Gábor pártja nem cáfolta hiteles ellenőrzési bizonyítékokkal a szervezet megállapításait, így a törvényi előírás alapján az ÁSZ 2018. január 8-i dátummal felhívással fordult a pártelnökhöz, hogy a párt a tiltott vagyoni hozzájárulás értékét tizenöt napon belül fizesse be a központi költségvetésnek. A számvevőszék 331,5 millió forintra büntetné a Jobbikot, illetve 331,5 millióval csökkentené a párt állami támogatását tiltott pártfinanszírozás miatt.

Domokos László, az ÁSZ elnöke

Domokos László, az ÁSZ elnöke

Fotó: MTI/Kovács Attila

Majd a közlemény végén szerepel a nap legszebb mondata, az ÁSZ ugyanis azt írja, hogy „a politikai élet tisztasága érdekében különösen indokolt a költségvetési támogatásban részesülő pártok gazdálkodásának ellenőrzése, amit az ÁSZ törvényi előírás alapján kétévente végez, így kiemelt szerepet tölt be és felelősséget visel a pártok feletti társadalmi kontroll érvényesítésében”.

Mint ismert, az Állami Számvevőszék tiltott kampányfinanszírozás miatt 663 millió forintos büntetést szabott ki a Jobbikra, mivel szerintük a párt a piaci árnál alacsonyabban vásárolt plakáthelyeket.

Figyelmébe ajánljuk