Az ELTE oktatója elkeserítőnek tartja egyeteme tegnapi reakcióját

  • narancs.hu
  • 2018. augusztus 11.

Belpol

Gregor Anikó nem ért egyet a kihátrálással.

„Az ELTE-s társadalmi nemek mesterszak egyik oktatójaként az ELTE tegnapi sajtónyilatkozatát elkeserítőnek tartom. Az egyébként érvényesen működő, tudományos jóváhagyással bíró szak mögüli, még a végleges kormánydöntés megszületése előtti kihátrálással nem értek egyet” – írja szombati Facebook-posztjában Gregor Anikó, az ELTE oktatója.

Ahogy azt mi is megírtuk, az Emmi és az igazságügyi tárca rendeletmódosító előterjesztése szerint megtiltanák, hogy a jövőben képzés induljon társadalmi nemek szakon, vagy ahogy a politikai vitákban nevezik, gender szakon. Az egyetemek alig 24 órát kaptak arra a hét elején, hogy véleményezzék az előterjesztést, ami mindenféle háttéranyag és indoklás nélkül érkezett. A módosítás két egyetemet érint Magyarországon, ilyen szakon ugyanis mesterképzés csak az ELTE-n, illetve a CEU-n van.

Erre érkezett pénteken a reakció az egyetemektől: a CEU jelezte a Magyar Rektori Konferenciának, hogy elutasítják a tanszabadságba való ilyen beavatkozást. Az ELTE ellenben közleményében kijelentette, a döntést elfogadják és tiszteletben tartják.

Behódolt az ELTE

Gyorsan megadta magát az ELTE.

Erre reagált ma Gregor Anikó, aki szerint „mivel a rendelettervezet semmilyen indoklást nem tartalmazott, a nyilatkozatban szereplő mondataival az ELTE gyakorlatilag jóváhagyja, hogy előzetes hatástanulmány, a tudományos engedélyt kiadó és a felsőoktatás szakmaiságáért felelő Magyar Akkreditációs Bizottság és a Felsőoktatási Tervezési Testület megkérdezése, szakmai vita nélkül, indokot nem is említve lehessen bármilyen, érvényes tudományos működési engedéllyel bíró szakot megszüntetni. A sajtóban és csakis a sajtóban megjelenő, a rendelettervezetben egyáltalán nem szereplő »gazdasági érv« is (konkrét tartalmát nem ismertetve) inkább elkendőzésnek tűnik, és leginkább azt eredményezi, hogy egymás ellen hangol szakokat, intézményeket, a felsőoktatás alulfinanszírozottsága miatt a szűk forrásokért versenyeztesse azokat és roncsolja köztük a szolidaritást.”

A teljes posztot itt olvashatják.

Aniko Gregor

Az ELTE-s társadalmi nemek mesterszak egyik oktatójaként az ELTE tegnapi sajtónyilatkozatát elkeserítőnek tartom. Az egyébként érvényesen működő, tudományos jóváhagyással bíró szak mögüli, még a...

 

Figyelmébe ajánljuk