Az EMMI továbbra is azt állítja: nincs szerződése Takaró Mihállyal
takaro_3_top_story_lead.jpg

Az EMMI továbbra is azt állítja: nincs szerződése Takaró Mihállyal

  • narancs.hu
  • 2020. február 6.

Belpol

Azt viszont nem tagadják, hogy miniszteri főtanácsadó lenne a szélsőjobboldali irodalomtörténész.

Ahogy azt a Magyar Narancs délután megírta, Takaró Mihály személyes honlapján nyilvánossá tette azon programjait is, amelyekre az Emberi Erőforrások Minisztériumában hivatalos.

Ebből pedig az derült ki, hogy a szélsőjobboldali irodalomtörténészre az EMMI-ben „miniszteri főtanácsadó úrként" hivatkoznak a „tankönyvfejlesztés aktuális kérdéseiről” címmel megtartott találkozónál. Egy szintén a minisztériumban „kerettantervek egyeztetéséről" tartott találkozóra is hivatalos volt Takaró. Ez azért érdekes, mert eddig hivatalosan csak annyit lehetett tudni, hogy Takarót az Oktatási Hivatal bízta meg az irodalom kerettanterv átdolgozásával.

Miniszteri tanácsadásról és a tankönyvfejlesztésben betöltött szerepéről nem volt szó.

Este az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményt adott ki, amiben azt íjrák:

„Az ellenzéki sajtóban megjelentekkel ellentétben Takaró Mihály irodalomtörténésznek semmilyen szerződése nincs az Emberi Erőforrások Minisztériumával. Takaró Mihályt - más szakértőkkel egyetemben - az Oktatási Hivatal bízta meg az irodalom kerettanterv kidolgozásával, amelynek jóváhagyása ezekben a napokban zajlik.
Takaró Mihály kerettanterv készítői minőségében vesz részt a megbeszéléseken, a tankönyvek írásában azonban nincsen szerepe.“

A közleményben az EMMI elismeri, hogy Takaró részt vesz az általunk említett találkozókon, nem csak a tantervről, de a tankönyvekről szólón is. Ráadásul a minisztérium azt sem tagadja, hogy Takaró miniszteri főtanácsadó volna.

Ugyanakkor cikkünk azt nem állította, hogy Takarónak szerződése lenne a minisztériummal vagy hogy ő írná a tankönyveket.

 

Takaró Mihály az új tankönyvek fejlesztésében is részt vesz, és főtanácsadó úrnak szólítják az Emmiben

Mindezt valószínűleg véletlenül hozta nyilvánosságra az irodalomtörténész. A heves tiltakozásokat kiváltó új Nemzeti Alaptanterv kidolgozásában kulcsszerepet játszó Takaró Mihály irodalomtörténész személyes honlapján nem várt információkra bukkanhat az érdeklődő. Az „aktuális programok" menüpont Takaró irodalmi előadásairól és koncertjeiről lenne hivatott tájékoztatni, de a szélsőjobboldali nézeteiről ismert irodalomtörténész - valószínűleg véletlenül - nyilvánossá tette azon programjait is, amelyekre az Emberi Erőforrások Minisztériumában hivatalos.

Figyelmébe ajánljuk