Az Európai Bizottság milliárdos támogatását oszthatja szét az Ökotárs

  • narancs.hu
  • 2022. november 23.

Belpol

És ebbe a magyar kormánynak nincs és nem is lehet beleszólása.

Az uniós költségvetés 2021-2027-es verziójának újdonsága a Polgárok, Esélyegyenlőség, Jogok és Értékek (CERV) nevű program, amelynek keretében a tagállami kormányok közbeiktatása nélkül civil szervezetek közvetlenül juthatnak támogatásra szánt pénzekhez. Magyarországon az Ökotárs Alapítványt is magába foglaló konzorcium kapja meg az első összeget, 4 millió eurót (1,6 milliárd forintot), hogy azt szétossza a pályázók között – írja a hvg.hu.

Magyarország esetében az Európai Bizottság módszerea magyar kormány befolyását csökkenti, hogy az ne tudja rövid pórázon tartani a tőle független civileket, mint ahogy arra korábban már több alkalommal törekedett, mint például mikor a civilekkel szemben kormányzati lejáratókampányt indított, mely középpontjában épp az Ökotárs Alapítvány állt.

A Norvég Alapok körüli huzavonában végül hosszú idő eltelte után az a megállapodás született, hogy ha szakmai szempontok alapján választanak ki civileket, akkor a magyar kormány belemegy abba, hogy nekik utaljon a norvég fél. Ám amikor ezek alapján a norvégok az Ökotársat találták a legalkalmasabbnak a hét pályázó közül, végül az Orbán-kormány egyszerűen lemondott az országnak járó 77 milliárd forintról.

A CERV az Európai Bizottság programja, ami hasonlít a Norvég Alapok mechanizmusához. Újdonsága az, hogy az uniós értékek (így a jogállamiság és a demokrácia) védelmét és népszerűsítését is a célok közé emelte. A program teljes kerete a 2021-2027-es időszakra másfél milliárd euró, amelyből a következő két évben csak az uniós értékek védelmére 50 millió euró, vagyis 20 milliárd forint jut a tagállamonként.

program honlapján az első nyertesekről is beszámolnak már. Onnan lehet tudni, hogy első körben egy négy civil szervezetből álló konzorcium összesen 4 millió eurót, vagyis 1,6 milliárd forintot kap majd, hogy azt tovább utalják majd pályázatok útján. A hvg.hu cikke szerint a pályázatok jellemzően 15-60 ezer euró közötti összegről szólnak majd, és akár kommunikációs kampányra, hálózatépítésre is fel lehet majd használni. Az összegből jut kapacitásépítésre is, vagyis képzéseket, workshopokat is tartanak majd, és a koordinátorok külön odafigyelnek a vidéki civilekre is.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk