Az idei tanévet is sokan hitellel kezdik

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 12.

Belpol

A szülők azzal számolnak, hogy gyerekenként 30-40 ezer forint kell a tanévkezdésre. A nagyobb kiadásokat sokan hitelből oldják meg.

"Gyermekenként átlagosan 33 560 forintot terveznek elkölteni a szülők a becsengetéshez kapcsolódóan, míg tavaly ez az összeg átlagosan 15-25 000 forint között mozgott. Nagyon kevesen vannak azok (13 százalék), akik 10 000 forint alatti összegből oldják meg a kötelező iskolaszer vásárlást, illetve elenyésző, mindössze minden tizedik család hozza ki 10 000 és 15 000 forint közötti összegből" – írja a Napi.hu a Vatera felmérésének eredményeit.

A legtöbben, a válaszolók 29%-a 25 000 – 40 000 forintot tervez költeni gyerekenként a beiskolázásra, a kutatásban részt vevők 26%-a 15-25 ezer forint közti összeget. "A felmérés szerint tehát egy két-három gyerekes családban 100 ezer forint extra kiadás augusztus végén, szeptember elején teljes reális" – írják.

A tanszereken kívül ugyanis kellhetnek új ruhák, ünneplő öltözet, tornafelszerelés, de sok családban ilyenkor vásárolják meg az otthonra szükséges dolgokat is, például az íróasztalt, széket, esetleg számítógépet. A nagyobb kiadásokat azonban sokan csak hitellel tudják fedezni.

Az elmúlt évek tapasztalatait összegző Napi.hu szerint szeptember elején mindig megugrik a hitelfelvételek száma, amelynek oka a tanévkezdésel járó olyan nagyobb, több százezres kiadások, mint a számítástechnikai eszközök vásárlása, vagy egyetemista gyereknél a tandíj és az albérleti díj, kaució.

A korábbi gyakorlat szerint a bankok hirdettek nyárra akciókat, az idei év viszont különlegesnek számít.

"A növekvő munkanélküliség miatt egyre több család marad jövedelem nélkül, az árak viszont gyorsan emelkednek, a fogyasztási hitelezés pedig takaréklángon üzemel. A lakossági fogyasztási hitelek ugyan olcsók az 5,7 százalékos thm-plafon miatt, de keveset folyósítanak belőlük, a hitelkártyák értékesítését is csak néhány piaci szereplő erőlteti. Valószínűleg lenne tehát igény arra a megroggyant anyagi helyzetű családoknál, hogy hitelből oldják meg az égetően szükséges kiadásokat, de ez most nem lesz könnyű" - magyarázzák.

A bankok ugyanis idén nem akcióznak, de a kereskedőknél lesz 0 százalékos thm – teszik hozzá.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?