Színészdiplomát már csak Vidnyánszky-féle intézményben lehet szerezni Magyarországon

  • narancs.hu
  • 2020. augusztus 12.

Belpol

Miközben Vidnyánszky megszerezte az irányítást az SZFE fölött, Kaposváron is tisztségben marad.

"Bár sem az intézmény, sem Vidnyánszky Attila nem tájékoztatta róla a nyilvánosságot, az Átlátszó felületén benyújtott közérdekű adatigénylés során kiderült, hogy Vidnyánszky annak ellenére is pozícióban marad Kaposváron, hogy közben az SZFE alapítványának kuratóriumi elnöke is lett" – írja a 444.hu.

Július végén a kormány bejelentette a Színház- és Filmművészeti Egyetem szervezeti átalakítását és az új kuratóriumot, az intézmény fölé ültetett alapítványnak pedig Vidnyánszky Attila lesz a vezetője.

Magyarországon ezen kívül Kaposváron 2003 óta létezik főiskolai, illetve egyetemi szintű színészképzés: ide a kormányváltás után, 2011-ben érkezett meg Vidnyánszky Attila – emlékeztetnek. Akkor címzetes egyetemi tanári címet kapott, majd fordulatos helyezkedést követően művészeti rektorhelyettessé is kinevezték.

A jelenlegi adatigénylésben azt akarták megtudni, hogy mennyi díjazást kap Vidnyánszky rektorhelyettesként. Az augusztus 1-i válasza szerint Vidnyánszky új pozíciót kap:

„a Szent István Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karán folyó művészeti képzés magas színvonalú biztosításáért felelős rektori megbízott, aki megbízatását díjazás nélkül látja el.”

A megbízás szövege szerint az agráregyetemi centrumnak célja „a művészeti képzés megtartása és a művészeti oktatás megerősítése”.

A 444.hu hozzáteszi, ez azt jelenti, Magyarországon a két Vidnyánszky alá tartozó egyetemi színészképzés mellett Magyarországon csak tanodák és OKJ-s tanfolyamok vannak; és akinek nincs diplomája, az nem csak a magas szintű oktatásról kényszerül lemondani, de a törvény szerint színészként kevesebbet is keres.

 

SZFE hallgatói: „Ne hagyjuk, hogy egy egyetem szabadságharcát sárba tiporja a hatalom"

Videóban tiltakoznak a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói az egyetem szervezeti átalakítása és az új kuratórium miatt. A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói az egyetem szervezeti átalakítása és az új kuratórium miatti tiltakozásul egy videót tettek közzé Facebook-oldalukon .

Figyelmébe ajánljuk

Hóhelyzet van

  • narancs.hu
Csütörtök éjfélig az ország középső részén 5-15 cm-es vizes, tapadó hóréteg alakulhat ki. Tömegközlekedők, home office-osok előnyben. 

Ének az előcsarnokból

  • - turcsányi -

Quentin Tarantino nem filmrendező, jó, nem elsősorban filmrendező, hanem valami szekta, de híveinek számossága miatt sokkal inkább valamiféle egyház érinthetetlen Jézuskája, aki történetesen filmrendező (is).