Az MMM-re is rászáll az ÁSZ, mert szerinte tiltott kampányfinanszírozás történt

  • Narancs.hu/MTI
  • 2023. március 27.

Belpol

Egy az egyben a kormánypárti média történetét visszhangozta az ÁSZ-elnök a gazdasági bizottság ülésén. 

Nem készíti el időre az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az országgyűlési választáson legalább 1 százalékot elérő jelölőszervezetek kampányfinanszírozásáról szóló jelentést, mert tiltott kampányfinanszírozás alapos gyanúja merült fel – jelentette ki Windisch László, az ÁSZ tavaly júliusban kinevezett elnöke hétfőn az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén.

Az ÁSZ-nak törvényi kötelessége a vizsgálat lefolytatása minden választás után, Windisch László most viszont közölte, be kell volnni a jelentés elkészítésébe a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt is, mert jelentős összegek tekintetében a bizonylatok és a teljesítési igazolások hitelességét illetően is kétely merült fel.

Természetesen nem a Fidesz kampányával kapcsolatban merültek fel problémák, hanem az ÁSZ szerint az ellenzéki pártokéval, illetve a Mindenki Magyarországa Mozgalmon (MMM) finanszírozásával. Windisch László fel is idézte, hogy "titkosszolgálati jelentésekből tudható", hogy az ellenzéki pártok kampányát az MMM-en keresztül külföldi forrásokból is finanszírozták, ami tiltott, és szerinte egy ország szuverenitása és demokráciája ellen a legkomolyabb támadás.

Így aztán az ÁSZ-elnök szerint nem csak a pártokat kell vizsgálniuk, hanem szükségessé vált a pártként nem működő, ám a választási kampányban aktívan részt vállaló MMM vizsgálata is.

Az ellenzéki pártok beadták az ÁSZ-hoz a kampányfinanszírozásról szóló beszámolójukat, de Windisch szerint ennek hitelességét illetően is kétely merült fel, hiszen az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter maga nyilatkozta azt, hogy a közös kampány jelentős hányadát az MMM finanszírozta. 

Windisch László arról beszélt, hogy az ÁSZ részéről a kampánypénzek felhasználásának ellenőrzése éppen azért történik, hogy kiderüljön, sor került-e tiltott finanszírozásra, és szerint "úgy tűnik, történt ilyen". 

A kampányfinanszírozásról szóló ÁSZ-jelentést így azt követően hozzák nyilvánosságra, hogy annak eredményét egyeztették valamennyi érintett párt vezetőjével. 

Tordai Bence, a Párbeszéd-Zöldek képviselője a "pártállami számvevőszék" meséjének és bohózatnak minősítette a ÁSZ elnökének nyilatkozatát, úgy vélekedett, hogy az ÁSZ semmilyen szakmai tevékenységet nem folytat, és nyilvánvaló, hogy "a Fidesz kommunikációs kampányának érdekeit szolgálja".

Bánki Erik, a bizottság fideszes elnöke több alkalommal is önmérsékletre szólította fel a megszólaló ellenzéki képviselőket, és több tiszteletet kért "egy független állami szerv" vezetőjének.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk